22_03_29_erdmost_nincskep

Vérszívók

22_03_29_erdmost_nincskep

Vérszívók

A klímaváltozással olyan kórokozók is megjelentek háziállatainkon, melyekkel pár évtizede még az állatorvosok sem találkoztak itthon.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kullancs, akármilyen kicsi, halálos betegséget is okozhat, mint amilyen a babéziózis. „A fertőzött kullancsok nyálával vérszíváskor kerülnek be az egysejtű paraziták a kutyák szervezetébe, ahol a vörösvértesteken élősködnek egészen addig, amíg el nem elpusztítják azokat.” Dr. Káplár Krisztina állatorvos szerint a betegségre akkor gyanakodhatunk, ha kutyánk egy kullancscsípés után bágyadt, fáradékony, kedvtelen lesz, elveszíti az étvágyát vagy belázasodik és a vizelete sötétté válik.

Az állatorvos azt tanácsolja, a legcsekélyebb gyanú esetén is azonnal vigyük szakemberhez négylábú társunkat (akkor is, ha nem találtunk rajta kullancsot), mert az időben megkezdett injekciós kezeléssel jó eséllyel gyógyítható a babéziózis. Az időtényezőnek amúgy is kulcsszerepe van a kullancscsípések esetében. „Az a fontos, hogy minél előbb szabadítsuk meg a kutyát a kullancstól. Fogjuk meg a vérszívót a kutya bőréhez közel, ott, ahol nem nyomjuk meg a potrohát. Ez azért fontos, mert különben visszaöklendezheti a fertőző anyagot a kutya vérébe. Akkor sincs semmi baj, ha beleszakad a kullancs feje a kutya testébe, mert az már semmit sem tud öklendezni, és idővel kilöki a kutya szervezete”.

Dr. Káplár Krisztina a kullancscsípések ellen a megelőzést, a különböző riasztószerek használatát javasolja, csakúgy mint dr. Tóth Klára a szúnyogcsípésekkel kapcsolatban.

Klára azt meséli, hogy amikor a ’70-es években egyetemre járt, a tankönyvekben csak kisbetűkkel említették meg, hogy a mediterrán helyeken előfordulhat a szívférgesség. „Az elmúlt években azonban, valószínűleg éppen a klímaváltozás miatt, rapszodikusan növekszik azoknak a kutyáknak a száma, amelyek megfertőzöttek ezzel a fonálféreggel”.

A fonálférget a szúnyog terjeszti, ami köztigazda szerepet tölt be, tehát megszívja a fertőzött állatot, aztán átviszi egy másik állatra, magyarázza az állatorvos. A szívférgesség alathttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgos betegség, mert sokáig teljesen tünetmentes lehet az állatkánk, amikor viszont már elkezd tüneteket produkálni, nem mindig tudják meggyógyítani. A tünetek között észlelhetjük a kutyánk bágyadtságát, fogyását, köhögését, nehéz légzését, orrvérzését, és felköhögött, véres váladékot is.

Az állatorvos azt tanácsolja, évente egyszer mindenképp vizsgáltassuk meg a kutyusunkat, vérvétellel ugyanis ki lehet mutatni a fertőzöttséget, és ha még tünetmentes, akkor nagyon jó eséllyel gyógyítható többfajta kezeléssel is. Ezek között van egy radikális, de nagyon drága, amit elsősorban külföldön alkalmaznak, aztán van egy hosszabb ideig tartó gyógyszeres kúra, amivel a lárvákat pusztítják el, végül végeznek műtéti beavatkozást is, amikor az erekből távolítják el a férgeket.

A legcélszerűbb a megelőzés. „Érdemes szúnyog-, kullancs-, bolhariasztót használnunk erre a célra, amelyek között nyakba csöpögtető szerek és tabletták is vannak forgalomban”. Utóbbival csak negatív kutyát lehet kezelni, és kora tavasztól késő őszig havonta szigorúan adni kell a tablettát a kutyusnak. Az oldatot is havonta tanácsos használni. Ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet az állatorvos, hogy a kezelés előtt legalább két napig ne érje víz a kutyát és utána se mossuk meg, valamint, hogy a szőrt széthúzva a gerincvonalára kell csepegtetni az oldatot az ebünk nyakánál.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email