22_03_29_erdmost_nincskep

Nagy bajba kerültek a magyar autósiskolák

22_03_29_erdmost_nincskep

Nagy bajba kerültek a magyar autósiskolák

Az autósiskolákban gyakorlatilag megállt az oktatás: március 18-án voltak az utolsó vizsgák, azóta senki nem szerezhetett jogosítványt. Pulai Edinával a Bilig Autósiskola iskolavezetőjével beszélgetünk a kialakult helyzetről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A koronavírus terjedésének megelőzése, az emberi egészség védelme érdekében, a járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. 2020. március 19-től visszavonásig felfüggesztette a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit. 
 

Mit jelent a felfüggesztés, mire vonatkozik pontosan a tiltás?
Jogos lépés volt a KAV részéről, hogy szünetet rendelt el a járművezetők vizsgáztatásában, ez érinti az elméleti és a gyakorlati vizsgákat egyaránt, hiszen nehéz volna gépjárművezetést oktatni egy olyan autóban, ahol a tanuló és az oktató viszonylag közel ül egymáshoz. Továbbá Pest megyében még mindig kijárási korlátozás van érvényben, ami nem teszi lehetővé, hogy valaki eljárjon otthonról vezetni tanulni. 

Mi van azokkal a tanulókkal, akik elkezdtek egy KRESZ-tanfolyamot és időközben szakadt félbe az oktatásuk? 
A mi autósiskolánkban nem volt olyan tanfolyam, amit nem tudtunk befejezni, ami viszont meg volt hirdetve, azokat lemondtuk és el sem kezdtük. Aki ilyen helyzetbe került, valószínűleg onnan folytathatja, ahol abba hagyta, vagy pedig megismételheti a teljes tanfolyamot, bár ennek feltételeit még nem ismerjük. Ebben az időszakban azonban van lehetőség otthonról is tanulni, online órák keretén belül, ez szinte minden iskolában biztosított és biztonságos is, és ahogy arra lehetőség nyílik, ők az online tanfolyam elvégzését követően jelenthetővé válnak az elméleti vizsgákra, vagyis azonnal részt tudnak majd a KRESZ-vizsgán és folytathatják a vezetési órákkal a tanfolyamot.

Mi a helyzet azokkal a tanulókkal, akiket a vezetési órák közben szakított félbe a koronavírus-járvány? 
Egyik helyzet sem könnyű. A gyakorlati képzésnél úgy tudjuk megoldani a folytatást, hogy onnan csinálhatja tovább a tanuló a vezetési órákat, ahol óraszámaban abbahagyta, de ez minden más tantárgyra is érvényes természetesen, ahogy minden vezetői kategóriára is. A rendszerben ez pontosan és precízen nyilván van tartva, hogy adott tanuló éppen hol járt a képzésben. A határidőkről nem tudunk egyelőre semmit, hiszen ehhez egy rendeletmódosításra van szükség. A magyar autósiskolák a 24/2005 GKM rendelet szerint végzik a képzéseiket, ebben vannak a feltételek és a határidők rögzítve. Az illetékes minisztérium a problémával tisztában van, ezért ennek az előkészítése most is zajlik. 

Ez azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy kapnak a tanulók egy bizonyos türelmi időt, vagyis nem kell attól tartaniuk, hogy „bukhatják” a sikeres KRESZ-vizsgát, mert kicsúsznak a „két éves szabályból”, vagyis nem tudnak időben sikeres gyakorlati vizsgát tenni és jogosítványt szerezni?
Normál helyzetben a tanfolyam kezdetétől számított egy év áll a tanulók rendelkezésére, hogy sikeres elméleti vizsgát tegyenek, ezt követően pedig további két éven belül kell sikeres forgalmi vizsgát kell tenniük. Akinek éppen a járványügyi helyzetben telt volna ez le, annak ez biztosan meghosszabbodik, de ezzel kapcsolatban még semmilyen konkrétum nincs. Más-más határidők vonatkoznak különböző hallgatókra, van, akinek épp március végén telik le az egy vagy két év, attól függően, hogy milyen szakaszban van, tehát kell egy olyan rendeletet alkotni, amely mindenkire jól értelmezhető. Nyilván a rendeletalkotók is úgy fogják meghozni ezeket a rendelkezéseket, hogy senkit ne érjen hátrány. 

Felhalmozódnak emiatt a tanulók? Lassulni fog a járvány miatt a jogosítványszerzés? 
Először is nagyon fontos, hogy betartsuk a szabályokat, amiket ez a helyzet megkíván, így elméleti vizsgára tanteremben összezárva nincs lehetőség. Ha enyhülnek is a korlátozások, akkor is vélhetően kevesebben ülhetnek majd be a terembe, hogy a másfél-két méteres távolságot tudják tartani egymástól a tanulók. Ennek következtében elképzelhető, hogy több vizsgaesemény lesz és az is feltételezhető, hogy hétvégén is lesznek vizsgák. Mindenkitől türelmet kérünk, mindannyian azon dolgozunk ebben az ágazatban, hogy a lehető leggördülékenyebb legyen a visszaállás, amikor az majd lehetséges lesz.

Sok az érdeklődő, dolgoznak egyáltalán az autósiskolák?
Ügyeletet tartunk telefonon, ahol természetesen egész nap hívnak minket, és érdeklődnek a változásokról. Minden iskola nagyon várja az újrakezdést, mindenhol készülnek arra, hogy újrainduljanak a képzések.

Vidéken újraindul a közlekedési vizsgáztatás
Budapesten és Pest megyében egyelőre továbbra sem lehet vizsgázni, de nem érdemes emiatt vidékre rohanni. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyével 2020. május 6-tól Budapest és Pest megye kivételével újraindulhatnak az országban a közlekedési vizsgák és utánképzések. Az intézkedés a közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti, az első vizsgákat a jövő hétre szervezhetik meg – írja a minisztérium közleménye. A mostantól engedélyezett vizsgákon a részvétel kötelező feltétele a védőfelszerelés – maszk és kesztyű – viselése. Az óvintézkedések részeként egyébként a résztvevők számát is korlátozni fogják, ami a várakozási idő növekedéséhez vezethet. A minisztériumi közlemény kiemeli, hogy a vizsgahelyek rugalmasan kezelik majd a vizsga napján beérkező lemondásokat is, és ilyen esetben ingyenesen biztosítanak új időpontot. Mivel azonban csak vidéken lehet jogosítványt szerezni, a vizsgaturizmus megelőzése érdekében az egyes helyszíneken kizárólag azok tehetnek vizsgát, akik életvitelszerűen is az adott településen, megyében élnek, a budapesti és Pest megyei lakosok ebből a célból sem utazhatnak az ország másik részébe.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email