22_03_29_erdmost_nincskep

Rendkívüli helyzet, rendkívüli intézkedésekkel

22_03_29_erdmost_nincskep

Rendkívüli helyzet, rendkívüli intézkedésekkel

A rendkívüli helyzet a városvezetéstől is kiemelt figyelmet és intézkedéseket követel: az Érd TV riporterének hétfőn délután Csőzik László polgármester beszélt arról, milyen szigorítások történtek eddig, és melyek várhatók a jövőben. A városvezető úgy tudja: Érdről eddig nem jelentettek fertőzést.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László elmondta: az önkormányzat nemcsak leköveti az eseményeket, hanem megpróbál elébe is menni a történéseknek. Folyamatosan ülésezik egy munkacsoport, amely az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal vezetőiből áll, szükség szerint kiegészülve az intézményvezetőkkel. A katasztrófavédelem és a rendőrség irányába is tettek lépéseket az egyeztetésre. 

Több intézkedést is hoztak mostanáig: bezártak az uszodák, az Érd Aréna, a piac, és hétfőtől rendkívüli szünetet rendelt el a polgármester az önkormányzati óvodákban, bölcsődékben. Csőzik László elmondta: míg hétfőn és kedden felügyeleti rend van érvényben a gyermekeket gondozó intézményekben, szerdától átállnak a központi ügyeleti rendre, és három kivételével mindegyik bezár – a Bem és a Béke téri óvodát, illetve az Aradi utcai bölcsődét jelölik ki ügyeletesként, itt fogadják rendkívüli helyzetekben a gyerekeket. A polgármester kéri: ha lehet, mindenki maradjon otthon, és ne éljen ezzel a lehetőséggel. Az intézményekben egyébként a higiéniai követelményekre fokozottan ügyelnek. 

Nemcsak az óvodák, bölcsődék, hanem a játszóterek is bezárnak; ez utóbbit hétfőn reggel rendelte el a városvezetés. 

A polgármester felhívta a figyelmet arra: a fennálló veszélyhelyzetben a katasztrófavédelmi törvény rendelkezései alapján a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörét a polgármester gyakorolja. Pillanatnyilag tehát a képviselők jogkörei szünetelnek. Így az intézkedéseket a polgármester hozza meg, de – mint Csőzik László hangsúlyozta – tájékoztatja a képviselőket is ezekről. Megjegyezte: széles körű politikai egyeztetés zajlik, az ellenzék bevonásával.

A szakorvosi rendelőintézet főigazgatójával is tárgyaltak a szükséges lépésekről (erről itt olvashatnak bővebben). A szociális ellátórendszer is átalakította működési rendjét. Az idősotthonban látogatási tilalom van érvényben, kiválasztották azokat a gondozókat, akik szinte folyamatosan az intézményben vannak, és ellátják a lakókat. Gondoskodtak immunerősítő gyógyszerekről is.

A bölcsődék, óvodák mellett sorra zárják be a városi intézményeket: a könyvtárak a mai naptól csak online, illetve telefonon elérhetők, a Földrajzi Múzeum sem nyit ki keddtől. 

A polgármesteri hivatal is átáll: hétfőn van utoljára személyes ügyfélfogadás, mostantól csak elektronikus, illetve telefonos ügyintézés lesz.A hivatal munkatársai közül sokan már most távmunkában dolgoznak otthon, a Városháza alkalmazottainak alig több mint a fele jött be hétfőn. 

Csőzik László elmondta azt is, hogy egyelőre nincs tudomásuk érdi fertőzöttről. Hozzátette: beszélt dr. Katona Ildikóval, az Érdi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztályának vezetőjével, akitől úgy tudja, nem tartanak számon regisztrált érdi fertőzöttet, és – bár több internetes oldalon olvasható, hogy koronavírus-tesztet végeztek érdi lakosokon – egyik esetben sem jeleztek vissza hivatalosan arról, hogy a fertőzést megállapítható lett volna. Házi karanténban van öt ember, de egyikük sem fertőzött – külföldi országokból tértek haza, de nem merült fel gyanú arra nézvést, hogy érintettek lennének.

Az önkormányzat felkészült további szigorú intézkedések meghozatalára is: a katasztrófavédelem a rendőrség, az egészségügyi intézmények és a polgárőrség is segít a helyzet kezelésében. Az önkormányzat pedig teszi, amit a maga részéről megtehet – húzta alá Csőzik László, aki nyomatékosan kérte: maradjon otthon, aki csak teheti, ha pedig mindenképp közösségbe kell mennie, tartsa a másik embertől a javasolt kétméteres védőtávolságot.  

A városvezető végezetül köszönetet mondott a lakosságtól érkező különféle felajánlásokért, és hangsúlyozta: egyelőre az önkormányzat el tudja látni funkcióit, de ha a helyzet súlyosbodik, elképzelhető, hogy igénybe fogják venni a felajánlott támogatást. Arra kérte továbbá a segítő szándékú embereket, hogy ők is tartsák be a fokozott óvintézkedéseket, mérlegeljék, hogy jelenleg a cél az: ne kerüljön sor az ember-ember közti érintkezésekre.

– A járvány tetőzése, úgy tűnik, igen messze van. Előttünk állnak talán a legrosszabb hetek; ezekre városunk, önkormányzatunk, a hivatal és intézményei is felkészültek, kézben tartjuk a dolgokat, és nap mint nap egyeztetünk – zárta szavait.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email