22_03_29_erdmost_nincskep

Az első száz nap: „a város nem lájkokból épül”

22_03_29_erdmost_nincskep

Az első száz nap: „a város nem lájkokból épül”

A tavaly október 13-ai önkormányzati választás óta eltelt az első száz nap. Múlt heti lapszámunkban Csőzik László polgármester értékelte az új városvezetés munkáját. Most elődjét, T. Mészáros Andrást, az érdi Fidesz elnökét kérdeztük, miként látja az elmúlt időszakot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– A tavaly októberi önkormányzati választás a baloldali ellenzék győzelmét hozta, így 13 év után át kellett adniuk a város irányítását. Feldolgozta már a történteket?

– 1989 óta veszek részt a politikában, a kezdetektől egy pártban, a Fideszben. Voltam, voltunk már ellenzékben, és ha ez nem is a legkellemesebb helyzet egy politikus életében, a demokrácia erről szól. Ez a mi oldalunkon természetes, ezért mindig megmosolyogtat, amikor azzal támadnak, hogy nem dolgoztam fel az eredményt. Az is mosolyt fakaszt, hogy azok támadnak ezzel, akik még soha egyetlen választási vereségüket sem fogadták méltósággal, mindig csalást kiáltottak, mint tette Csőzik László és éppen aktuális csapata mindannyiszor, amikor vereséget szenvedtek. Legutóbb az országgyűlési választáson, amikor alulmaradt dr. Aradszki András ellen. Emlékszünk, milyen frontális és hazug támadást intéztek Érden is a választás egyértelmű tisztasága ellen. Ez az ő „demokrácia”-felfogásuk, aminek a demokráciához és a méltósághoz semmi köze nincs. Ismerjük ezt, nem is lepődünk meg rajta. Amit viszont nem kell feldolgozni, mert tűrhetetlen, az a mérhetetlenül aljas, hazug, ordenáré kampány, amit folytattak. Sajnos ez tavaly október óta Érd politikatörténetének a része, és jellemző, hogy épp a balliberális oldal változtatta azzá. A jövő szempontjából elgondolkodtató, hogy erre a szavazáson részt vevők többsége fogadókésznek bizonyult. Az is ijesztő, hogy a szélsőbaltól a szélsőjobbig terjedő paktumkoalíció élén álló Csőzik még mindig nem fogta fel, hogy győzött, a kampánynak vége. Ugyanúgy terjesztik a hazugságaikat, rágalmaikat, ugyanúgy kreálják a névtelen feljelentéseiket, a város építése viszont ugyanúgy nem szempont számukra, ahogy ellenzékben sem volt az. Pedig eltelt a 100 nap türelmi idő.

– Ami után általában értékelnek a vezető politikusok. Csőzik László polgármester is megtette ezt. Ön, mint az érdi Fidesz elnöke, a város volt polgármestere hogyan látja a választás óta eltelt időszakot?

– 55 éve itt élő, a várost szerető érdiként azt kell mondanom, hogy elkeserítő és a legpesszimistább várakozásaimat is alulmúlja, ami Érden történik. Azt hihettük, hogy amikor Csőzik László – egyébként nem első alkalommal – októberben ringbe szállt a polgármesteri székért, tisztában volt azzal, hogyan kell működtetni, irányítani a várost. Ahogy a kampánya, úgy a választás óta eltelt ténykedése sem több szemfényvesztésnél. Azt gondolja, hogy a Facebook-posztok helyettesítik a munkát. Csakhogy a város nem lájkokból épül. Érd nem egy Facebook-bejegyzés, ez egy város közel hetvenezer emberrel, családokkal, gyerekekkel, akiknek a jelenéért és a jövőjéért felelünk. Valójában a virtuális téren kívül semmi nem történik a városban.

– Mondana konkrétumokat? A legutóbbi közgyűlésen Csőzik László polgármester beszámolt a Modern Városok program státuszáról.

– Szívesen mondanék konkrétumokat, ha lennének, de nincsenek. Ami most beruházás, építés zajlik, azt még mi kezdtük el, mi indítottuk be. Az, hogy elmarad a folytatás, az nyilvánvaló. Ami ezekhez képest újdonság, az a kifogások hosszú sora, amelyeket Csőzik László és csapata rendre hangoztat némely fejlesztéssel, építéssel kapcsolatban. Ellenzékben azt mondták, vagyis inkább azt hazudták, hogy túlárazottak a projektek, most azt, hogy nem elég a pénz, mert emelkedtek az árak. Összevissza-beszéd. Amikor hivatalba léptek, azt hazudták, hogy óriási hiánnyal küzd a város, miközben a valóságban tízmilliárdok voltak, vannak a számlán.  Most már nem beszélnek hiányról, hiszen tarthatatlanná vált a hazugságuk. Összevissza-beszéd. Nem ezt ígérték. Azt ígérték, hogy minden jelentős döntés előtt kikérik az érdiek véleményét, például közmeghallgatásokat tartanak, ehhez képest például az adórendelet módosítása a nyilvánosság teljes kizárásával történt. Ami nem is csoda, hiszen az szembement a saját választási ígéretükkel. Összeviszsza-beszéd. Nem ezt ígérték. Átláthatóságot ígértek, ehhez képest nem válaszolnak közérdekű adatigénylésekre, az országgyűlési képviselő nyilatkozatát kicenzúrázzák az Érdi Újságból és egy közismerten balliberális beállítottságú embert, politikai megbízottat neveznek ki a médiacentrum élére. Összevissza-beszéd. Nem ezt ígérték. Az egész évet végighazudták azzal, hogy meg akarjuk szüntetni az Elvira-majort, aminek a megóvására mi kész tervvel rendelkeztünk. Ehhez képest ők most helyesen, ugyanoda tervezik az ipari parkot, és valakik elkezdték kivágni a gyümölcsfákat az Elvirában… Biztos véletlen egybeesés. Mit nyilatkozott Csőzik? Azt, hogy „elsősorban olyan beruházókat üdvözölnének szívesen, amelyek nem veszélyeztetik az Elvira majorban folyó génbanki tevékenységet”. És másodsorban jöhetnek olyanok is? Mi folyik itt? Összevissza-beszéd. Öt évvel ezelőtt életre hívtuk az Érdi Ifjúsági Önkormányzatot. A szavazást Csőzikék bojkottálták. Az idő minket igazolt, hiszen egy országosan is egyedülálló, demokratikus jogokkal és önállósággal működő szervezet működhetett, ami demokráciára, felelősségre, önállóságra nevelte az érdi fiatalokat. Október óta az ifjúsági önkormányzat gyakorlatilag nem működik, sőt, a hírek szerint a balliberális többség a megszüntetését tervezi. És még sorolhatnánk a szavazatvásárlásra kiagyalt 250 ezer forint ígéretétől a minden nyugdíjasnak beígért adómentességen át a kerékpárútig, amikből semmi nem lett és semmi nem lesz. Csőzik Facebook-posztjain sem tesz mást, meghamisítja a valóságot, s hazudik. Összegezve: becsapták és most is becsapják a választókat. Ha tudatlanul, akkor alkalmatlanok, ha tudatosan, akkor méltatlanok Érd vezetésére. Ez az elmúlt száz nap eredménye. S ez lesz a további napoké, hónapoké, éveké is.

– A választásokat követően mindenki az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Ezek szerint ez a törekvés kudarcot vallott?

– Mi készen állunk erre még most is. Azt mondtuk a választás után, hogy minden olyan programot, kezdeményezést támogatni fogunk, amely a város érdekében történik, ami jó az érdieknek. Ezt továbbra is tartjuk. Igaz, egyelőre nem volt ilyen, mégis sok előterjesztést megszavaztunk, hogy mutassuk: a mi szándékaink komolyak. Csőzikék azonban folyamatosan sértegetik a képviselőinket, amit a polgármesteri székből tenni különösen visszatetsző. Aradszki András országgyűlési képviselő október óta várja az alkalmat, amikor leülhet végre Csőzikkel beszélgetni Érd jövőjéről. Nem az ő hibájából nem jött létre ez a találkozó. Ehelyett viszont nyílt leveleket kap Csőziktől, ami nem éppen az együttműködés jele, csak egy újabb kipipálható Facebook-bejegyzés. Aradszki úr kezdeményezett egy megbeszélést a választókerület településeinek polgármestereivel is, ahova pártállástól függetlenül mindenki el tudott menni, kivéve egyet, Csőziket. Még csak ki se mentette magát. Hazugság, amit a balliberális oldal együttműködés címen előad. Az a baj, hogy ezek a hazugságok mérgezők, s tönkreteszik a közös jövőt. Azt a közös jövőt, ami egy megyei jogú város és hetvenezer lakójának a jövője. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email