22_03_29_erdmost_nincskep

Az eredeti recept volt a nyerő

22_03_29_erdmost_nincskep

Az eredeti recept volt a nyerő

Huszonketten mérették meg magukat Sóskúton szombaton, hogy melyikük készíti a legfinomabb, trombita alakú, szlovák eredetű süteményt. A versengők között akadtak fiatalok és idősek, sőt, egy tizenéves fiatalember is. A zsűri az eredeti recept alapján készült trubelkákat részesítette előnyben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A trubelka eredeti receptje már több mint száz éves. A trombita alakú sütemény hájas vagy vajas tésztából készül, amit kinyújtanak, csíkokra vágnak, majd egy csőre feltekerve megsütik, végül megtöltik vaníliás krémmel. A szlovák eredetű finomság elsősorban nagy ünnepek, esküvők alkalmával vagy karácsonykor kerül az asztalra.

A Sóskúti Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat megalakulásával az az elhatározás született meg, hogy a trubelkát széles körben megismertessék az emberekkel. Éppen ezzel a céllal rendezik meg évről-évre a vaníliás édességről elnevezett fesztivált, ahol a verseny mellett néptáncos és zenés előadásokkal szórakoztatják az egyre nagyobb számú közönséget.

A célt pedig lassan elérik: ma már nemcsak Sóskútról, de a környező településekről is érkeznek érdeklődők a rendezvényre, sőt, vannak visszatérő, törzsvendégeik. Az egyik idei versenyző például egy korábbi fesztiválon jutott hozzá az édesség receptjéhez, árulta el az Érd TV-nek Patocskai Nikolett, a Sóskúti Szlovák Önkormányzat elnöke.

 

További cikkeink

További cikkeink

Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán-Szolgáltatási Főosztály, Szociális és Egészségügyi Osztály pályázatot hirdet

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email