22_03_29_erdmost_nincskep

Űrpatkány és a kék hajú lány találkozása a könyvtárban

22_03_29_erdmost_nincskep

Űrpatkány és a kék hajú lány találkozása a könyvtárban

Dóka Péter nem szokványosan kezdte írói karrierjét: mint bevallotta szerdán a Gyerekkönyvtárban tartott író-olvasó találkozón, annyira rossz volt általános iskolás korában a helyesírása, hogy a tanítónője azt adta neki házi feladatnak, hogy másoljon le egy könyvet. Ő megunta, és inkább írt egyet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ezt a titkát az Érdi Napok keretében megrendezett író-olvasó találkozón osztotta meg a Kőrösi 4. osztályos diákjaival. Aztán azt is hozzátette, hogy a nyár végére persze a helyesírása (akkor még) nem lett jobb, de rájött, mivel akar foglalkozni egész életében: azzal, hogy történeteket vessen papírra. Azóta a Móra irodalmi szerkesztője lett, gyermek- és ifjúsági regényei, írásai bekerültek az ajánlott olvasmányok közé az általános iskolákban, A lila királylány című kötetét észtre is lefordították. 

Az író, ahogy azt korábban az Érd FM 101.3 Köztünk marad című műsorában is elárulta, azért (is) kezdett el a gyerekeknek szóló regényeket, meséket írni, mert azt vette észre, hogy itthon tabutémaként kezelik ezekben azokat a jelenségeket, amelyekkel pedig egy gyermek is találkozhat. Mert a nagymama halálát nem tudjuk megakadályozni sajnos azzal sem, ha unos-untalan szivárványokon csúszdázó unikornisokról mesélünk neki. Nekiállt hát feszegetni a határokat, és A kék hajú lány című regényével jött, látott, és győzött. A kórházban játszódó regény az olvasók és a kritikusok kedvence lett. A kőrösis diákok is arra voltak leginkább kíváncsiak, így hát meghallgathatták a könyv első fejezetét az író előadásában, és aztán még játszottak is egy kicsit: beleélhették magukat a főszereplő és annak rokonainak helyzetébe.

Dóka Péter jelenleg a Szupermalac és Űrpatkány trilógia harmadik kötetén dolgozik. A könyvekből rajzfilmsorozat is készült, ebből mutatott meg egy részt a diákoknak. Sőt, azt is megtudhatták a kőrösisek, hogy Űrpatkány (csak akkor még nem így hívták,) már A kék hajú lányban is fontos szerepet játszott: a főhős hűséges plüssállata volt, aki bekísérte őt a kórházba. Igazi interaktívan telt hát az Érdi Napok gyerekirodalmi programja a Csukában.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email