22_03_29_erdmost_nincskep

Ünnep és emlékezés

22_03_29_erdmost_nincskep

Ünnep és emlékezés

70 évvel ezelőtt menekültek görögök, akkor még gyerekek, a polgárháború elől Magyarországra. Erről emlékezett meg, illetve Aianidis Pandelist is felköszöntötte 80. születésnapja alkalmából az Érdi Görög Nemzetiségi Önkormányzat a Magyarországi Görög Kulturális Egyesület képviselőjével pénteken.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tavaly volt pontosan 70 éve, hogy 1948 áprilisában megérkeztek a görög polgárháború elől menekülő első görög gyermekek Magyarországra, akiket itthon gyermekotthonokban, nevelőszülőknél helyzetek el, mert vér szerinti szüleik sokszor nem tudtak eljönni velük. Köztük volt az akkor tízéves Aianidis Pandelis, aki csütörtökön töltötte be  80. életévét, és az ő számára ez egyfajta meglepetés születésnapi buli volt igazi görög harapnivalókkal és görög zenével, görög tánccal – na meg nem utolsó sorban az itt élő és nagyon összetartó görög közösséggel.

A hetvenegy évvel ezelőtt érkezett görög menekült gyermekek egy részét három hónapig Tótkomlóson helyezték el nevelőszülőknél, ahol ennek alkalmából augusztus 20-án ünnepséget és táblaavatást terveznek. Tótkomlóson egyébként, Gogu Perisztera, a Magyarországi Görög Kulturális Egyesület képviselője szerint igazi testvérekként fogadják már őket:

– Egy élmény oda ellátogatni, mert úgy fogadnak minket, mintha testvérek lennénk, főleg annak a korosztálynak. Ilyenkor eljönnek Görögországból is a leszármazottak, akik már visszatelepültek, de ezeken az alkalmakon mindig meglátogatják az ott élő szüleiket, családjukat. 

Kiállítással és könyvkiadással is készültek az évfordulóra a magyarországi görögök. A könyvet, az Életfonalat és a képek egy részét, amelyeken az ide érkező menekült gyerekek láthatóak, az ünnepségen is meg lehetett tekinteni Budaörsön pénteken. 

Arra a kérdésre, hogy Érdre mikor érkeztek aztán a görögök, Papakosztandisz Elena, az Érdi Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke úgy válaszolt:

– Folyamatosan. Beloianniszból is sokan települtek át Budapestre és az agglomerációs településekre. De most ennek az estnek különleges hangulatot ad Aianidis Pandelis bácsi megünneplése is. Szeretjük ezeket az alkalmakat, és igyekszünk ezeket kihasználni, hogy találkozhassunk egymással – teszi hozzá nevetve Elena. 

– Nagyon összetartóak vagyunk mi, magyarországi görögök, mindig összejárunk, ha van valamilyen ünnepség – bólogat közben Gogu Perisztera is. –  A múltkor is ott voltunk Érden a szőlővirág ünnepen. Most pedig majd Beloianniszban tartunk ünnepséget augusztus 20. kapcsán, tűzijátékkal és görög zenével.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email