22_03_29_erdmost_nincskep

Régészeti korú kőfaragványokat találtak Tárnokon

22_03_29_erdmost_nincskep

Régészeti korú kőfaragványokat találtak Tárnokon

A tárnoki római katolikus plébániatemplom felújítása miatt sorra kerülő tereprendezés alatt több régészeti korú kőfaragványra bukkantak a szentély mögött, a gyepbe süllyedve a helyszínen tartózkodó régészeti szakfelügyelet munkatársai.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Néhány borostyánnal és bodzával benőtt kőtömb eltávolítása után egy előlappal lefelé fordított, két darabra tört, egykor feltehetően járólapként újrahasznosított római sírkövet emeltek ki. Felső negyedében figurális ábrázolás látható: három fej körvonala, és a vállak indítása maradt meg. A portrémezőt félkör metszetű keret szegélyezi. Alatta csak az egyenetlen, kopott felület látható, bármilyen felirat, dísz, vagy figurális elem nélkül.

A templomkertből néhány további, feledésbe merült kőfaragvány is előkerült, például a középkori templom építőkövei. Faragott kváderekből épült a szentély falazata, amint az a vakolat leverése után megfigyelhetővé vált. A szentély mellől előkerült egy gótikus nyíláskeretelő elem és egy talányos korú és funkciójú, több darabból álló tagozat.

A faragványokat a templom melletti tujakertben helyezték el.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email