22_03_29_erdmost_nincskep

Gólyahír Tárnokon

22_03_29_erdmost_nincskep

Gólyahír Tárnokon

Gólyaköszöntő programot szerveztek Tárnokon, a Heinrich Antal Házban. Az esemény kezdeményezője egy helyi lakos volt, aki évek óta azon dolgozik, hogy a tárnoki gólyák biztonságos fészekbe térhessenek haza.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– A rendezvény előzménye az, hogy a házam melletti oszlopon raktak fészket a gólyák négy évvel ezelőtt. Ez nagy megtiszteltetés számomra, hiszen az országban csupán 4000 gólya él, ebből kettő itt nálunk, Tárnokon. A Fióka- és madármentés vezetőjével, Márton Andrással egyeztettünk arról, hogy neki van kézhez szokott gólyája, Gábor, akit el tud hozni ide a gyerekekhez – emelte ki az esemény kapcsán Arányi Ildikó, a Gólyahír program ötletgazdája.

A program keretében rajzpályázatot is hirdettek, amire több mint 100 rajz érkezett, jutalmul pedig a gyerekek egy igazi gólyát is megnézhettek testközelből.

– A mai gólyahír eseményre egy rajzpályázatot is meghirdettünk, amire több mint 100 rajz készült. Ezeket itt a rendezvényen és még egy hétig meg lehet tekinteni, a másolatukat pedig eljuttatjuk az ELMŰ-nek, ugyanis rengeteg gólya pusztul el áramütés következtében, ezzel is szeretnénk felhívni az energiaszolgáltató figyelmét erre a problémára – tette hozzá az ötletgazda.

– Tárnokon évek óta nagy hagyománya van a gólyák fogadásának, ugyanis minden évben visszatérnek hozzánk ezek a vándormadarak. Úgy gondoltuk, hogy ezúttal a gyerekeket is egy kicsit bevonnánk ebbe az érdekességbe. Ezért szerveztünk egy gyermekprogramot, hogy ösztönözni tudjuk a kicsiket az állatok szeretetére és védelmére – mondta el Szanyi Nikolett, a Heinrich Antal Ház megbízott közösségiszíntér vezetője.

Szolnoki Gábor polgármester egyből felkarolta a rendezvényt, mert, mint mondta, fontos célkitűzésük, hogy minél több gólya találjon otthonára Tárnokon.

– Itt a Heinrich Antal Ház mellett látható egy gólyafészek és egy helyi lakos kezdett foglalkozni azzal, hogy ez a gólyacsalád otthonra találhasson. Ebből pedig egy közösségi program kerekedett. Egy gólyakamerát is felszereltünk, hiszen annyira hiányzik az embereknek az élő természettel való kapcsolat, hogy ezt a gólyafészket is szívesen figyelik. Az országban már több helyen van ilyen, a idokep.hu-n rákeresve a tárnoki gólyákat is lehet figyelni – emelte ki a polgármester.

A gyerekeket a programon arcfestéssel, kvízjátékkal, vetélkedővel várták és a legügyesebbek még gólyafészket is összerakhattak az udvarra összegyűjtött ágakból. A pályázatra beérkezett rajzokat még egy hétig meg lehet tekinteni a Heinrich Antal Ház kiállítótermében.

További cikkeink

További cikkeink

Sok olvasónk felháborodott, amikor a „harci kutya” kifejezést használtuk, ezért szakértőket kérdeztünk, vajon jogos-e

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email