Ha mértéket tudunk tartani, az már félsiker lehet. Ehhez nem árt tudni, hogy egy felnőtt férfi mája egy óra alatt körülbelül 8-12 mg alkoholt képes lebontani, azaz egy pohár sört, egy deci bort vagy két cent töményet. A nők egy kicsit kevesebbet, mert az erősebb nem szervezete nagyobb százalékban tartalmaz vizet, ezért az alkohol is sokkal jobban fel tud hígulni náluk, emellett több olyan enzim is található a szervezetükben, amely az alkohol lebontásában játszik szerepet. Ha ezt a mértéket átlépjük, jön a fejfájás, amikor a májunk próbál méregteleníteni, azaz lebontatni az alkoholt, és a felszabaduló „melléktermékeket” érezzük gombostűknek a fejünkben.
„Ágyazzunk meg” az italnak, azaz együnk előtte, hiszen, ha egy zsíros étel, hosszabban felszívódó szénhidrát kerül a gyomorba ivás előtt, akkor az alkohol is lassabban szívódik fel. Együnk olívaolajos mártogatóst, ropogtatnivalót, zsíros kenyeret, krumplipürét, kiadós vacsorát.
Igyunk vizet, mert az alkohol vízhajtó, a folyadékvesztés, a dehidratáció pedig szintén fejfájáshoz, émelygéshez és hányingerhez, gyomorpanaszokhoz vezethet. Fontos hát állandóan pótolni a vízveszteséget lehetőleg vízzel.
Pezsgőből vagy más szénsavas alkoholból bőven elég a kevés is, mert a széndioxid miatt az alkohol még gyorsabban jut a belünkbe, azaz sokkal gyorsabban „fejünkbe szállhat”.
Végül hallgassa meg az Érd FM 101.3 interjúját Nyulasi Gábriel Istvánnal, az Ihatóbb Magyarországért elnökével arról, mit és hogyan érdemes inni szilveszterkor.