22_03_29_erdmost_nincskep

Családi vendégség a templomkertben

22_03_29_erdmost_nincskep

Családi vendégség a templomkertben

Évtizedes hagyomány már, hogy Jézus születése napján négy-öt család megvendégeli az érdieket a Kálvin téri református templom kertjében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Idén gulyáslevest és kenyeret, bejglit, aprósüteményt, mandarint, szaloncukrot kínáltak délelőtt tizenegytől a templomkertben felállított sátorban, és került apró ajándék is: egy-egy míves karácsonyfadísz.

– Azért választottuk ezt a napot, mert ilyenkor nincs másik ételosztás a városban. A szervező családok örömmel jönnek minden évben, és fordítják adakozásra karácsony első napját – mondta tudósítónknak Fülöp Sándorné, aki több családtagjával – fiával, menyével, unokájával – együtt évek óta vesz részt ebben a jótékonysági akcióban, anyagilag és kezük munkájával egyaránt hozzájárulva. Rajtuk kívül a Hunyadi és a Szabó családok, valamint a Kati Mami Pékség és a Travian Kft. működött közre a december 25-ei ételosztásban, amelyhez a helyet idén is a Kálvin téri református gyülekezet biztosította. A lelki támogatást Erdélyi-Takács István református lelkész nyújtotta az érkezőknek – hiszen sok olyan ember jön el ilyenkor, aki egyedül él, és nemcsak ebédre, hanem figyelemre, kedves szóra, szeretetre is vágyik ilyenkor.

– Kilencven adag gulyáslevessel készültünk, ennyi el szokott fogyni ezen a napon, de ha mégis marad, a hajléktalanszállóra visszük – tette hozzá.
– Azért tartjuk fontosnak ezt a karácsonyi ételosztást, mert tudjuk: sokan vannak egyedül ezen a napon, akik nem feltétlenül azért jönnek el, mert otthon nem tudják megfőzni az ebédet, hanem hogy azt a tányér levest társaságban költsék el. A felállított asztalok mellett minden évben nagy beszélgetések alakulnak ki, és ez nagyon jó érzés nekünk – hangsúlyozta Fülöp Sándorné, aki ezúton is köszönetet mondott mindazoknak, akik jelenlétükkel, támogatásukkal hozzájárultak valamilyen módon ahhoz, hogy ezt az ételosztást idén is megrendezhessék.

Az ebédet tizenegy órától hirdették; addigra sokan összegyűltek már a templomkert előtt. Egy idős hölgy mosolyogva mondta: ő a társaság miatt jön évek óta – a halászlékóstolóra, illetve a Fidesz karácsonyi ételosztására is rendszeresen elmegy. Jó ilyenkor egy kicsit elbeszélgetni, emberek közt lenni – tette hozzá.
– Én azért jövök, mert nincs módom mindennap főzni – mondta egy másik hölgy. Mint mondta, részmunkaidőben takarít, és előfordul, hogy a fizetéséből nem telik a meleg ebédre. Így aztán jólesik a főtt étel.

Újévig már nem lesz több ételosztás Érden, január 6-tól viszont az Emma utca 8. szám alatt ismét meleg étellel várják a rászorulókat a Szociális Gondozó Központ és az egyházak együttműködésével zajló jótékonysági akció keretében.