22_03_29_erdmost_nincskep

Hétfőn nyitnak az óvodák, marad az ügyeleti rendszer

22_03_29_erdmost_nincskep

Hétfőn nyitnak az óvodák, marad az ügyeleti rendszer

A növekvő igények miatt május 18-án újra nyitnak az óvodák Érden, jelentette be Csőzik László polgármester az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című reggeli műsorában csütörtökön. Hétfőtől a felügyeletet minden tagóvodában, csoportonként legfeljebb öt gyereknek biztosítják. FRISS INFORMÁCIÓK

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

FRISS:

Cikkünket kiegészítjük a fenntartó közleményével:

A veszélyhelyzetre tekintettel elrendelt óvodai, bölcsődei rendkívüli szünet ideje alatt a szülők igényei alapján, indokolt esetben (elsősorban munkavégzés miatt) a gyermekek felügyelete 2020. május 18. napjától minden Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodai és bölcsődei ellátást nyújtó intézményben, azok telephelyein, valamint a Pumukli Német Nemzetiségi Óvodában biztosítottak.

A veszélyhelyzet során a gyermekek napközbeni felügyeletével kapcsolatos intézkedésekről szóló 152/2020.(IV.27.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a bölcsődei, óvodai ügyeletet a törvényes képviselő kérésére, az általa igényelt időszakban kell biztosítani, csoportonként legfeljebb 5 gyermek részére. Az ügyelet biztosításának feltétele a szülői nyilatkozat, mely azt igazolja, hogy a szülő tudomása szerint gyermeke nem szenved fertőző betegségben.

Az ügyelet időtartama alatt a gyermekétkeztetést is biztosítani kell, ezért a fenntartó arra kéri a szülőket, hogy ennek figyelembevételével legalább 2 nappal előtte jelezzék az intézményekben az ügyelet iránti igényeiket.

A fenntartóknak nincs könnyű dolguk: a gyerekek mozgásigénye nagy, emellett igénylik a fizikai kontaktust is, amit kerülni kell. A járványban azonban a gyermekek lényegesen kevésbé érintettek, mint az időskorúak, avagy a krónikus betegek. A kicsik nem számítanak kockázati csoportnak, de fontos, hogy akár bölcsődébe, akár óvodába kizárólag egészséges gyereket vigyenek.

Amit mindenképp meg kell tenni:

  • A legfontosabb, hogy a kicsiknél a személyi higiéniai szabályokat megtanítsák a gyerekeknek. Ezeket a gyerekek felügyelet mellett tudják elvégezni, erre a kis csoportok miatt lehetőség is van, meg kell tanítani őket a helyes kézmosásra. Ez fontos, mert ebben a korban a kicsik mindenre nyitottak, bármit képesek magukba szívni, mint a szivacs.
  • A másik dolog: aki tud orrot fújni, meg kell tanítani a papírzsebkendő használatára, arra is, hogy orrfújás után a zsebkendőt dobja ki, majd mosson kezet. Ezek váljanak auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatizmussá, hogy a gyerekek a későbbi életükben a sajátjuknak érezzék ezeket a szabályokat.
  • Ha nem tudnak kimenni a szabadba, például egy esős napon, fontos a szellőztetés. Másképp kell szellőztetni egy forgalmas út mentén, de ha van rá lehetőség, a gyakori szellőztetés javasolt, jó időben az altatás is lehet nyitott ablaknál.
  • A kinti játékoknál olyan játékokat kell választani, amelyeknél a kontaktusok kevésbé fontosak. A játékokat legalább naponta fertőtleníteni kell fertőtlenítő mosogatással, vírusölő szerekkel, majd a szert le kell öblíteni, mert a gyerekek hajlamosak a játékokat a szájukba venni.
  • A textíliákat magas hőfokon mosni kell: az ágyneműk legyenek pamutból, ha lehet, mert ezt 90 fokon is lehet mosni.
  • Kerülni kell, hogy a gyerek otthonról játékot hozzon el: pelenka, „nyunyóka”, játék maradjon otthon, ám azokat otthon is tisztítsuk rendszeresen.
  • A személyzet tagjait – akik krónikus betegek és 65 év felettiek – kímélni kell, csak szabad elhatározásukból vegyenek részt a gyermekek közvetlen gondozásában. Ha mégis szívesen foglakozik az idős kolléga a gyerekekkel, viseljen maszkot és kesztyűt.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email