muvesztelep4Kling_230728.jpg

Londonban állíthat ki tavasszal az Érdi Művésztelep

muvesztelep4Kling_230728.jpg

Londonban állíthat ki tavasszal az Érdi Művésztelep

Ez a csúcspont, ami keveseknek adatik meg.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Július 28-án délután háromkor megnyílt az Érdi Művésztelep kapuja a látogatók előtt, akik bekukkanthattak az Érden alkotó festőművészek műtermeibe, megnézhették a készülő képeket, beszélgethettek az alkotókkal. 18 órakor pedig pikniket tartottak a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében.

Az ÉrdMost még a reggeli órákban járt a Bolyai Alsó utcai épületében – itt rendezték be a műtermeket a résztvevők számára, jobban mondva saját maguk alakították saját szájuk íze szerint az osztálytermeket.

A látogatók betekinthettek az alkotás folyamatába (Fotó: Kling József)

Fal mellé tolt asztalok, nájlonnal letakart padló, a tábla előtt festővászon, a földön festékek, ecsetek, illetve tanulmányok a készülő képhez – mindezt pedig megvilágítja a falat végig beborító ablakokon át besütő nyári nap.

Bár filmélményeinkben egy műterem sokkal inkább zsúfolt és bohém hangulatot kelt, a művészek szeretnek a kisiskolában alkotni, szerintük ez nagyon jó helyszín. Többen – főleg, akik nem érdiek, hiszen érkeztek az ország minden tájáról és külföldről is – a városban szálltak meg, és az étkezéseken kívüli időt is itt töltik.

A művésztelep nyitóvacsorával kezdődött július 23-án (Fotó: Balogh Alex)

A művésztelep tagjai közül sokan alapító tagok, 2009 óta festenek együtt nyaranta. A résztvevők szerint ez is adja az értékét, hiszen – mint Puha Ferenc, az egyik alapító tag fogalmazott – ilyen rövid idő alatt úgy lehet jól dolgozni, ha az ember ismeri a többieket. „Ez egy nagyszerű közeg, sok kiállításunk volt, és remélhetőleg lesz is” – fűzte hozzá.

Ponyiczki Szilvia festőművész a művésztelep miatt tért haza egy héttel előbb Érden élő szüleihez Londonból. „Az angol művésztelepeken minden alkalommal új társaság gyűlik össze. Nagyon tetszik, hogy itt ismerős arcokkal találkozhatok, és ez egy összetartó társaság. Megvan az éves alkalmak folytonossága” – tette hozzá.

Ponyiczki Szilvia Londonból tért haza (Fotó: Balogh Alex)

„Nekem ez az év fénypontja. Egymás között vagyunk, ilyenkor lehet a művészetről beszélni, és szabadon tudunk alkotni. Akár három munkát is el tudok kezdeni, és kettőt mindenképp befejezek. Reggeltől estig tudok dolgozni, és másnap úgy kelek fel, hogy tudom, mit csinálok aznap. Ez nem ugyanaz, mint amikor az ember otthon dolgozik, ahol ott a család, a háztartás. Itt mindent a fenekünk alá tolnak. Hogy mennyi anyagot kapunk, mit hozunk otthonról, hogy most kevesebb van valamiből, az nem számít – ami igen, az az idő: hogy mennyit tudunk alkotni, és az, hogy a gondolatodat egyben tartod, nem osztod meg más teendőkkel” – mondta mosolyogva Kovács Johanna festő, grafikus, aki tíz éve alkotója a művésztelepnek.

Látogatás Baksai József művésztelepi műtermében (Fotó: Kling József)

A művészek többsége sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kurtább anyagi támogatás miatt a kéthetes művésztelep egyhetesre rövidült, ugyanakkor kiváló lehetőség áll az alkotók előtt: egy londoni kiállítás.

Kéri Mihály festőművész, szervező az ÉrdMostnak elmondta: egy hét valóban kevés, és reméli, jövőre több városi finanszírozást kapnak. „Odáig jutottunk el – és ez a csúcspontja a tevékenységünknek – hogy jövő tavasszal Londonban lesz kiállítása az Érdi Művésztelepnek, az ottani Liszt Ferenc Intézetben nyertünk el egy pályázatot. Ez keveseknek adatik meg” – hangsúlyozta.

Kéri Mihály 2009 óta szervezi a művésztelepet (Fotó: Balogh Alex)

Aknay János Kossuth-díjas festőművész egy képpel készült el, egyet pedig felrajzolt, de azt majd otthon fejezi be. „Más egy telepen dolgozni, mint otthon. Kilép az ember a saját világából, belép egy időtlen valamibe, és minden kötelezettségét egy kicsit távol tartja magától.

Ez a folyamat nagyon jó. Még este kilenckor is lejövök. Ez a lelkemnek is jó, része az alkotásnak. Ezért vártam mindig ezeket az alkalmakat” – mondta Aknay János, aki úgy érzi, az egy hét kevés volt az idén.

Aknay János rendszeres alkotója az Érdi Művésztelepnek (Fotó: Kling József)

Baksai József Munkácsy-díjas festő és grafikusnak azonban jól jött, hogy a művésztelep rövidebb volt a szokásosnál, mert „rengeteg a dolog” – mondta a művész.

„Megyek szabadiskolába tanítani, sok most a feladat” – tette hozzá. Baksai József egy képet kezdett el, kérdésünkre, hány százalékával készült el, mosolyogva mondta: öt. A képet tehát otthon fejezi majd be. „Három-négy hónap, mire egy képpel elkészülök” – tette hozzá.

Ha a teljes képet nem is, a vázlatokat, a képhez kapcsolódó más alkotásokat megtekinthették a látogatók a nyílt napon, ahogy a többi tizenegy művész elkezdett, illetve már befejezett festményeit is.

 

Baksai Józsefnek ez a második éve az Érdi Művésztelepen (Fotó: Kling József)

 

Fotó: Balogh Alex, Kling József

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email