22_03_29_erdmost_nincskep

Neten rendel a Gyerek Webész

22_03_29_erdmost_nincskep

Neten rendel a Gyerek Webész

Az iskolák bezártak, a gyerekek otthon vannak. De a gyerekek élénksége, mozgásigénye nem változott. Így sajnos balesetek is érik őket. De senkinek nincs kedve most kórházba menni. És lehet, hogy nem is kell! Ebben próbál segíteni egy gyermeksebész az interneten.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dr. Ringwald Zoltán 21 éve dolgozik gyermeksebészként és traumatológusként a Heim Pál Kórházban. Bár osztályvezetőként elég sok a napi teendője, a veszélyhelyzet óta Gyerek Webészként válaszol a Facebookon minden felmerülő kérdésre, amit a szülők küldenek neki gyermekeikkel kapcsolatban. A szülők pedig igénybe is veszik a szolgáltatását, naponta két-három problémával keresik meg. A válaszok mellett naponta hasznos kis összefoglalókat is ír. Így szó esett már például a hasfájásról, csonttörésről, égésről, gyermekkori sérvről is például.

A sebész azt írja a közösségi oldalon, hogy nem könnyű a maradj otthon elvet alkalmazni a gyakorlatban akkor, amikor „valamilyen egészségügyi probléma merül fel a családban. De ez nem csak a családok és az egészségügyi dolgozók egészségének védelmében fontos, hanem azért, hogy át lehessen alakítani a kórházakat.” A gyermekkórházak működését is átalakították a koronavírus miatt. Mint írja: a tervezett műtéteket nem végzik el, minden halasztható műtétet lemondanak. Ugyanakkor „ezek olyan műtétek, amiknek a halasztása nem okoz kárt a gyerekek egészségében.” Emellett igyekeznek elkerülni, hogy a gyerekekkel be kelljen jönni a szakrendelésre: felszívódó varratokat használnak, fényképet kérnek a szülőktől a sebekről. A töréseket igyekeznek Brace-ben (tépőzáras, sínes rögzítő) rögzíteni, amit otthon is le tudnak venni a szülők. Végül pedig az internet segítségével is igyekeznek tanácsokat adni. Erről szólnak dr. Kőnig Róbert és a Gyerek Webész is.

Azt azonban hozzátette már az elején, hogy „az oldal nem akar és nem is tud helyettesíteni egy orvosi vizsgálatot. Egy rendelésen számos olyan lehetőségünk van – a sérült vagy beteg gyerek közvetlen vizsgálatától a különböző diagnosztikai eszközökig – amely ebben a formában nem áll a rendelkezésünkre. Éppen ezért, ha nem vagytok biztosak benne, hogy mi a probléma, vagy, ha az általunk adott tanács nem vezet eredményre, ne tétovázzatok, hanem haladéktalanul menjetek el – offline – orvosi rendelésre. Ezt egyébként számos esetben magunk is tanácsolni fogjuk, ha az általatok küldöttek alapján úgy látjuk, hogy a probléma online nem kezelhető.” 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email