22_03_29_erdmost_nincskep

Nekik szól a hálataps

22_03_29_erdmost_nincskep

Nekik szól a hálataps

Hetek óta szól a hálataps este 8-kor az egész országban. Kezdetben csak az egészségügyi dolgozók munkáját köszönték meg így az emberek, mostanra azonban kibővült a lista, és a taps az orvosok, ápolók, mentősök mellett a gyógyszerészeknek, boltosoknak, futároknak is szól.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

 A hálatapsmozgalom  Olaszországból és Spanyolországból indult, de a napokban már Érden is sokan csatlakoztak hozzá.

A napokban muszáj volt bemennem az egyik drogériába, mert elfogyott otthon a sampon. Kint kellett sorban állnom, mert az üzletben már csak tíz vásárló lehetett bent egyszerre. Az ott dolgozók maszkban, gumikesztyűben végezték a munkájukat, a szemükben aggodalom és fáradtság látszott. Az egészségügyben robotoló dolgozók mellett most azokon is óriási a teher, akiknek köszönhetően az ország még működik. Futárok, boltosok, szemétszállítók, szociális munkások feszegetik a határaikat, hogy ne bénuljon meg teljesen az élet. De a bizonytalanság, a robotolás és az az érzés, hogy soha nem lesz vége, az ő lelküket is felőrli. 

Ica 35 éves áruellátási felelős egy érdi áruházban. Éjt nappallá téve dolgozik, hogy folyamatosan legyen a polcokon kenyér, vaj, túró és élesztő. Azt tapasztalja, hogy már nincs pánik az üzletekben, már nem vásárolják fel kilószám a szárazbabot, a lencsét, a lisztet és a cukrot. Kezdetben átgyalogoltak rajtuk a vevők, volt, hogy egy óra alatt négyezer darab élesztő elfogyott. A vírustól egyébként nem fél, úgy érzi, így is, úgy is ki van téve a fertőzésnek, de a cég biztosítja számára a kesztyűt és a maszkot. „Próbálok pozitív maradni, hiszem, hogy nem segít, ha kiborulok. Úgy gondolom, minden óvintézkedést megteszek, a barátaimmal, a családommal most nem találkozom, folyamatosan kezet mosok, fertőtlenítek.”

Katalin 51 éves háziorvosi asszisztens. Két hete nem fogadnak már beteget, csak a recepteket, táppénzes papírokat intézik. Rendelésről vittek el tőlük koronavírus-gyanús beteget. „Még nem volt Érden igazolt fertőzött, amikor bejött egy fiatalember, hogy két hete nem gyógyul, lázas, köhög, fájnak a végtagjai. Hiába voltunk maszkban, kesztyűben, fertőtlenítettünk egyfolytában, mégis megijedtem. Amikor hazamentem, elsírtam magam, tele voltam feszültséggel. Ez a hivatásom, ez a munkám, de lelkileg felőröl, hogy bármikor elkaphahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg a vírust. Nem a betegségtől félek egyébként, hanem, hogy továbbadom. Idős szüleim vannak, hetek óta nem láttam őket, van egy fél éves kis unokám, akit csak videóhívásban láthatok. Teszem a dolgom, de félek, hogy a neheze még csak most jön.”

Máté 23 éves orvostanhallgató, a Szent Imre kórház sürgősségi betegellátó osztályán vállalt munkát. Azt mondja, négy területen lehetnek az osztály dolgozóinak segítségére. „Ápolói feladatokat látunk el a sürgősségi fekvőbeteg-ellátó részen, segítjük az ottani adminisztrátorok munkáját, részt veszünk a korai elkülönítésben a bejáratnál kihelyezett konténerben, valamint a tünetes kórházi dolgozók Covid-19 szűrését is mi végezzük el. A védőfelszerelés nagyban függ attól, hogy mit csinálunk éppen. Az adminisztrációs szobában sebészi maszkot és kesztyűt viselünk, de ha beteggel érintkezünk, már bővül a felszerelés. Ekkor steril köpenyt veszünk, kesztyűt, hajhálót, lehetőség szerint védőszemüveget és ffp2 vagy ffp3 maszkot. A felkészítésünk sietve zajlott. Megtanultunk rendesen beöltözni, volt egy tízperces »kurzus« a kórházi informatikai rendszer működéséről. A mintavételt egy kórházi szakápoló mutatta be, majd néhányat még felügyelettel végeztünk. Ezt követően már önállóan veszünk mintát, és teljesítjük a vele járó adminisztrációt.”

Zsolt 28 éves, pizzafutárként dolgozik. Azt mondja, vegyes az emberek reakciója. Van, aki kesztyűben és maszkban veszi át az ételt, van, aki azt kéri, tegye le a kapuba, de olyanok is vannak sokan, akik egyáltalán nem aggódják túl ezt a dolgot. A kiszállítás egyébként megsokszorozódott azzal, hogy délután háromkor bezárnak az éttermek. „Délelőtt 11-től este 9-ig szállítjuk ki az ételt, naponta 70-80 címre is kimegyek, korábban ennek a felét csináltam meg. Nem félek a vírustól, úgy érzem, mindent megteszek, hogy óvjam magam, ráadásul végig bukósisakban vagyok. Annak viszont örülök, hogy az emberek komolyan veszik a kérést, és tényleg otthon maradnak.”

László 51 éves buszsofőr. Azt mondja, amíg nincs kijárási tilalom, a Volánbusz is jár. Igaz, a járvány miatt már átálltak a nyári menetrendre, az átlagos forgalom alig tíz százalékára esett vissza az utasszám. Bizonyos vonalakon üresen, egy-két utassal közlekednek a buszok. „Volt olyan, hogy el sem kellett indulnom. Vidékre mentem volna a Népligetből. Egyszerre három busz szokott indulni, de összesen 10 utas volt, így ketten a pályaudvaron maradtunk, és csak egy busz indult el. De a múlt héten például üres járattal mentem a Balaton nyugati végére, hátha fel akar szállni valaki Székesfehérvárnál. A vírustól egyébként nem tartok. Minden óvintézkedést betartok, és csak dolgozni járok el otthonról.”

Bognár Sára házi gyermekorvos, aki a vírushelyzet miatt a Facebookon kommunikál kis páciensei szüleivel. A 65 éves doktornő azt írja: „A hivatalos szervek szerint az elmúlt napokban megnőtt a teszttel igazolt pozitív koronavírusos betegek száma, és minden valószínűség szerint a tünetmentes vagy nagyon enyhe tünetekkel rendelkező személyek száma is. Éppen ezért továbbra is kérem Önöket, hogy mindannyiunk érdekében maradjanak az otthonukban, hogy el tudjuk kerülni egymás megfertőzését! Kérem, csak nagyon nagy fontosságú teendők miatt hagyják el otthonukat! Egyelőre a betegrendelések ugyanabban az időben folynak, mint eddig, és ez mindaddig így lesz, amíg lesz maszkunk, de sajnos már nagyon fogyófélben van a készletünk, és még nem tudjuk, honnan lesz utánpótlás. Mindenkit arra kérek, hogy mielőtt elindulna a rendelőbe, telefonon, email- ben vagy bármilyen más kommunikációs csatornán (sms, messenger, skype stb., mindenre nyitott vagyok, csak a türelmüket kérem) keressenek, hogy egyeztetni tudjuk a tüneteket és a hozzátartozók állapotát. A védőoltásokkal oltandó csecsemők, gyermekek szüleit is arra kérem, egyeztessünk, mielőtt elindulnának a rendelőbe. Megértésüket, türelmüket nagyon szépen köszönöm! Mindannyiuknak (gyermekeknek, szüleiknek, nagyszüleiknek és minden hozzátartozónak) kívánok nagyon jó egészséget, kérem, vigyázzanak magukra, egymásra, és maradjanak otthon!” 

(Érdi Újság)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email