22_03_29_erdmost_nincskep

Maradnak a családtámogatások

22_03_29_erdmost_nincskep

Maradnak a családtámogatások

A családokat segítő támogatásokról számolt be az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Müller Cecília tiszti főorvos kiemelte, a koronavírus-járvány hazai fertőzöttjeinek közel kétharmada Budapestre és Pest megyére koncentrálódik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Megvédik a családtámogatásokat, a jelenlegi támogatások, így a családi adókedvezmény, az otthonteremtési program, a nagycsaládos autóvásárlási támogatás is megmarad – jelentette ki a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

“A családtámogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogjuk, mint szűkíteni” – mondta Novák Katalin. Emlékeztetett, hogy év elején elindult a nagyszülői GYED, illetve a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák teljes személyi jövedelemadó-mentességet kapnak. Az államtitkár megosztotta, a családvédelmi akcióterven keresztül 800 milliárd forint áll 170 ezer család rendelkezésére.

Kitért a járvány miatt munkájukat elvesztőkre is. Mint mondta, 26 munkakör járulékkedvezményt kap, amely átlagosan havi ötvenezer forintos megtakarítást jelent, emellett a kisvállalkozók KATA- és KIVA-mentességet kapnak. Megosztotta, a fizetés nélküli szabadságra küldött alkalmazottak járulékait megfizeti a kormány. Létrehoznak egy átképzési programot olyan embereknek, akik más területen folytatják karrierjüket, ehhez pedig elindul a felnőttképzési diákhitelt is. Elmondta, a vállalkozók kedvezményes kölcsönöket kaphatnak, hogy így kerüljék el a csődhelyzetet.

Novák Katalin arról is tájékoztatott, hogy a SZÉP-kártya keretösszegét megemelték: a közszférában 200-ról 400 ezer forintra, a versenyszférában 450-ről 850 ezer forintra.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arról tájékoztatott, hogy az iskolák épületében biztosítják azon gyerekek felügyeletét oktatását, akiknek mindkét szülője dolgozik.

Novák Katalin felhívta a figyelmet rá, hogy a hitelmoratórium érvényes a CSOK-kölcsönökre és a babaváró támogatásokra is. A jelzálog-hitellel rendelkezők is igényelhetik annak elengedését, ez második gyermek esetén egymillió forint, harmadik, negyedik esetén már négymillió forint, ennél több gyermek esetén pedig gyerekenként egymillió forinttal emelkedik.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a veszélyhelyzet idejére meghosszabították a GYES, GYET és GYED-támogatásokat, még akkor is, ha ezen időszak alatt a gyermek betölti azt az életkort, amikor már nem lenne jogosult a támogatásra, de bevezették a beteg, fogyatékos gyermekek otthongondozási díját (GYOD) is, melynek kérelmezése jelen helyzetben nem igényel fizikai jelenlétet.

Az államtitkár elmondta, hogy meghosszabbították a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának határidejét, amelyet a veszélyhelyzet utáni hatvan napig kérhetnek.

A fiatalok támogatásával kapcsolatban arról tájékoztatott, a hitelmoratórium a diákhitelekre is érvényes, de jelezni kell, ha továbbra is fizetnénk azt. Kitért rá, hogy létrehoztak egy új szabad felhasználású félmilliós diákhitelt is, emellett az igénylési határidőt is meghosszabbították.

Az államtitkár az idősekkel kapcsolatos lépésekről elmondta, számos ügyintézést igyekeztek egyszerűsíteni, ennek köszönhetően egyszerűsödik a receptek kiváltása, a postai szolgáltatások igénybevétele, illetve az okmányok lejárati határideje sem érvényes a veszélyhelyzet idején. Hangsúlyozta azt is, hogy visszavezetik a tizenharmadik havi nyugdíjat is, melynek első üteme 2021 elején valósul meg.

Novák Katalin tájékoztatóját követően Müller Cecília, országos tiszti főorvos ismertette a koronavírus-járvány hazai adatait, kifejezve részvétét a tizenegy újabb elhunyt közeli hozzátartozói számára.

Ezt követően a tiszti főorvos kitért az idősotthonokat érintő helyzetre, hiszen a budapesti Pesti úti Idősek Otthonában az elmúlt nap négy lakó hunyt el koronavírus-fertőzésben. Kiemelte, hogy az otthon magas létszáma, illetve a zárt közösség miatt könnyen terjed a vírus. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott,  “korán léptünk”, “időben megtettük a szükséges intézkedéseket”. Megjegyezte, a Nemzeti Népegészségügyi Központ az idősotthonokban szigorú ellenőrzést tart, adott esetben felszámolja a hiányosságokat. 

Müller Cecília hangsúlyozta, a koronavírus-fertőzöttek Budapestre és Pest megyére koncentrálódnak, az adatok alapján a beazonosított fertőzöttek hatvan százaléka él itt.

Kiss Róbert, rendőr alezredens, az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa arról számolt be elsőként, hogy április 7-én öt teherszállító gép érkezett Magyarországra jelentős védőfelszereléssel.

Az alezredes ezt követően beszélt arról, hogy 5918 esetben volt szükség rendőri intézkedésre, ebből 4008 esetben figyelmeztetést, 857 alkalommal helyszíni bírságot, 1053-szor pedig szabálysértési feljelentést tettek. Kitért rá, hogy Budapesten 375-tel, országos szinten pedig 800-zal nőtt a rendőri intézkedések száma.

Elmondta továbbá, hogy jelenleg 15 401 ember van hatósági házi karanténban, ám 507 alkalommal tapasztaltak szabályszegést, ebből 416-szor helyszíni bírságot, 66 alkalommal figyelmeztetést szabtak ki.

Az üzletek korlátozott nyitvatartásával kapcsolatban 68 esetben történt feljelentés, 34 helyszíni bírsággal, 51 figyelmeztetéssel együtt. Az adatok alapján 183 büntetőeljárást kezdeményeztek, 51 esetben rémhírterjesztés, 25 esetben közveszéllyel fenyegetés, 44 csalás, illetve 12 esetben járványügyi szabályszegés miatt.

Elhangzott, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján a Budapesti Rendőr Főkapitányság négy személy elfogását hajtotta végre, akik jelentős értékben, üzletszerűen, bűnszövetségben, közveszély helyszínén elkövetett csalás miatt kerültek büntetőeljárás alá. Kiss Róbert megosztotta, hogy a négy gyanusított közel 23 millió forint értékben vett át előleget kézfertőtlenítő gyártásához, de ennél jóval olcsóbban állította elő a terméket, amely alkalmatlan volt, hatóságilag sem volt bevizsgálva, ezért a gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email