22_03_29_erdmost_nincskep

Az egész ország területén növekszik a fertőzöttek száma

22_03_29_erdmost_nincskep

Az egész ország területén növekszik a fertőzöttek száma

Az egész ország területén növekszik a fertőzöttek száma – fogalmazott a koronavírus járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján Müller Cecília, országos tiszti főorvos.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tiszti főorvos előbb ismertette, hogy 525-ről 585-re nőtt a beazonosított magyarországi fertőzöttek száma, s egy 70 éves, szívbetegségben szenvedő férfi a koronavírus huszonegyedik hazai áldozata. Müller Cecília elmondta, a mintavételek száma a regisztrált megbetegedésék számával egyenes arányban növekszik, hiszen minden gyanús esetet laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzik.

„A helyzet annyiban változott az elmúlt napokhoz képest, hogy egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész ország területén, ez érvényes minden megyére és akár minden településre is, hiszen nem tudhatjuk, hol üti fel a fejét a vírus. Most már elmondhatjuk, hogy az egész ország területén jelen van” – fogalmazott Müller Cecília, kifejtve, nem mindig igazolható a fertőződés útja, ezért változatlanul felhívják a figyelmet a fertőződés lehetőségét minden lehetséges eszközzel akadályozzuk meg.

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy aki teheti, az egyedül utazzon az autójával, amennyiben utasa is van, úgy ő a hátsó ülésen foglaljon helyet. Az autós közlekedéssel kapcsolatban javasolta, hogy a kormányt, műszerfalat, különböző gombokat, kilincseket is folyamatosan fertőtleníteni kell. A tömegközlekedéssel kapcsolatban pedig Müller Cecília hangsúlyozta, tartsunk megfelelő távolságot a többi utastól, várakozótól, kesztyű vagy zsebkendő nélkül semmihez ne érjünk a járműveken.

Lakatos Tibor, rendőrezredes beszámolt arról, hogy csütörtökig 10 668 állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba. Ezzel kapcsolatban már 78 417 ellenőrzést végeztek, 418 esetben volt szabálytalanság, 341 fővel szemben szabálysértési eljárás indult, további 36 esetben figyelmeztetést, 211 esetben helyszíni bírságot szabtak ki. A rendőrezredes arról is tájékoztatott, hogy a kijárási korlátozással kapcsolatban is ellenőriznek, rengeteg szabályszegést észleltek, 162 esetben indult eljárás, 76 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, illetve 1187 esetben figyelmeztettek.

Lakatos Tibor elmondta azt is, hogy 32 eljárást indítottak rémhírterjesztés, 22-t közveszéllyel fenyegetés, 29 esetben pedig csalás miatt.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, orvosszakmai kérdés, mely krónikus beteg ellátása tűr halasztást, mely nem. Elhangzott az is, hogy a Magyarországra érkező egészségügyi eszközök elosztását a betegellátáshoz, az igényekhez igazítva osztják ki. Müller Cecília arról is beszámolt, hogy a vírus örökítőanyagán alapuló vizsgálat mutatja ki a legbiztosabban a vírus jelenlétét és kétszer kell mintát venni a pozitivitás megerősítéséhez. Arról is tájékoztatott, a szív- és tüdőkórházakban fekvő betegeket fokozottan védeni kell, kiemelt biztonsági intézkedéssel fogadhatják a betegeket a hasonlóan szigorú protokoll szerint.

Arra a kérdésre, hogy mikor gyógyult egy koronavírusos beteg, Müller Cecília részletezte, hogy ha tünetmentes, akkor nem kezelik kórházban, de a tizennégy napos karantén, önmegfigyeléssel még a tünetmentes esetekben is fontos. A kórházi kezelés után is két hét otthoni önmegfigyelést javasolnak, nehogy visszaesés legyen. „A harmadik tesztvizsgálat általában már negatív, ezután tekinthető gyógyultnak valaki” – mondta Müller Cecília.

„Az utcai maszk viselése saját választás. Ha valaki beteg, akkor maradjon otthon, ez a legfontosabb. Ha mégis el kell mennie, akkor a beteg viseljen maszkot, mert akkor nem tudja átadni a fertőzést cseppfertőzéssel” – válaszolta meg az újságírói kérdést Müller Cecília.

„Bizonyos szinten szabályozhatóak az árak, de azt is figyelembe kell vennünk, hogy a világpiacon is felmentek az árak, nem csak a kész termékeké, hanem az alapanyagoké is. Természetesen folyamatosan zajlanak azok a fogyasztóvédelmi ellenőrzések, amelyek célja, hogy az indokolatlan árdrágítást elkerüljük” – reagált Lakatos Tibor arra a kérdésre, lehet-e szabályozni a maszkok, gumikesztyűk, védőfelszerelések megugró árát.

A kijelölt, akkreditált laboratóriumokban zajló vizsgálatok közül általában két mintavétel szükséges ahhoz, hogy biztos eredmény kapjanak a koronavírus-tesztre – fejtette ki Müller Cecília.

Azok az adatok, amikről beszámolnak, a bizonyítottan megfelelő módszerrel megtörtént vizsgálatokról és igazolást nyert fertőzésekről számolnak be, mondta a tiszti főorvos, azzal kapcsolatban, előfordulhat-e olyan, hogy valaki csak később kerül be a regiszterbe.

Az Operatív Törzs a napokban úgy döntött, a fertőzöttekkel kapcsolatban megosztják azok területi eloszlását. Ebből kiderül, hogy vannak olyan megyék, ahol jóval kevesebb, vannak olyan területek, ahol jóval több fertőzött van. Újságírói kérdésként elhangzott, elképzelhető-e, hogy eltérő intézkedéseket hoznak az egyes területeken a következő időszakban, azaz néhány minimálisan érintett megyében szigorú intézkedések mellett enyhítenek-e a korlátozásokon.

„Természetesen van jelentősége a járvány területi megoszlásának, hiszen vannak olyan speciális intézkedések, melyeket egy-egy területen lehet bevezetni, annak érdekében, hogy fékezzük a járvány terjedését. Folyamatosan monitorozzuk a szomszédos és az európai országok intézkedéseit és azt mondhahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy a Magyarországon bevezetett intézkedések nem eltúlzottak, nem szigorúak, de igazodnak a járvány helyzetéhez. Ebből kifolyólag nehezen tudjuk elképzelni, hogy ezeken a szabályokon a közeljövőben enyhíteni tudunk, az viszont lehetséges, hogy ahol kialakulnak gócpontok, ott szigorítunk az intézkedéseken” – jelentette ki Lakatos Tibor rendőrezredes.

Lakatos Tibor újabb kérdésre válaszolva elmondta, a kórházak egyheti tartalékkészlettel rendelkeznek és folyamatos az ellátásuk eszközökkel.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email