22_03_29_erdmost_nincskep

Kinyithat a piac, adókedvezmények Törökbálinton

22_03_29_erdmost_nincskep

Kinyithat a piac, adókedvezmények Törökbálinton

Az Operatív Törzzsel egyeztetve péntektől ismét kinyit a törökbálinti piac – ezt Elek Sándor Törökbálint polgármestere jelentette be, aki közösségi oldalán közzétett bejegyzésében beszámol a adókat érintő változásokról is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Törökbálint polgármestere elsőként kiemeli, hogy a településen jelenleg hat lakcímen hét fő tartózkodik hatósági karanténban. A Segítő Kéz Szolgálat, a Szociális Iroda, a Városrendészeti Iroda, a Városőrség, a Hegyőrség és a rendőrség munkájának köszönhetően 291 főnek biztosítanak étkezési ellátást, 800-an kaptak vitamincsomagot, 25 főnek bevásárlást, tizenöt főnek gyógyszerbeszerzést intéztek.

Elek Sándor bejelentette, az egészségügyi szabályok és előírások maximális betartása mellett – melyet a Városgondnokság, a Városőrség és a rendőrség ellenőrizni fog – az Operatív Törzzsel történt egyeztetés után péntektől engedélyezik a piac újbóli megnyitását.

A városvezető hangsúlyozta, az utóbbi öt évben megtörténtek az intézményrendszert érintő legfontosabb fejlesztések, amelyek most lehetővé teszik, hogy takarékos gazdálkodás mellett is csökkenthetik a lakosok terheit. Ennek értelmében a helyi adóhatóság nem indít új végrehajtási eljárást, valamint felfüggeszti azokat 2020. szeptember 30-ig, illetve a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napig.

A városvezető megosztotta, hogy természetes személyek által fizetendő adók (építmény-, telek-, gépjárműadó) és vállalkozók esetén iparűzési adóval kapcsolatban fizetési halasztást, részletfizetést engedélyeznek késedelmipótlék-mentesen, aki/amely kérelemmel fordul az adóhatósághoz és igazolja, hogy a járvány miatt gazdaságilag nehéz helyzetbe került.

Emellett vállalkozások esetén mérséklik vagy elengedik a pótlék- és bírságtartozást, ha igazolják, hogy annak megfizetése gazdálkodási tevékenységét ellehetetlenítené. Ugyancsak engedélyezik az adó mérséklését olyan természetes személyeknek, akik igazolták, hogy elvesztették jövedelmüket (munkahely megszűnése, kényszer fizetés nélküli szabadság) és az adó megfizetése az adózó és a vele együtt élő hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti.

Az egyéni vállalkozók kérelmére a helyi adóhatóság legfeljebb félmillió forint összegű adótartozásra 2020-tól legfeljebb 12 havi pótlékmentes auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikus részletfizetést engedélyeznek a feltételek vizsgálata nélkül. Eltekintenek a tételes KATA adózású vállalkozások és egyéni vállalkozók részére a 2020. szeptember 15-én esedékes 25 000 Ft adó megfizetésétől. Ennek feltétele, hogy 2021. január 15-ig bevallásban kérelmezi az önkormányzati mentességet.

A 2019. évi helyi iparűzési adóbevallás (melynek határideje: május 31.) benyújtását követően keletkező 2020. évi adóelőleg szeptember 15-i esedékességének időpontjáig benyújtott kérelmében az adózó kérheti az adóelőleg módosítását az adóhatóságtól, ha előlegét az előző időszak adatai alapján fizeti és számításai szerint adója nem éri el az előző időszak alapján fizetendő összeget – jelentette be Elek Sándor.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email