22_03_29_erdmost_nincskep

Az új NAT elhalasztását és az érettségi szakmai egyeztetését kérik

22_03_29_erdmost_nincskep

Az új NAT elhalasztását és az érettségi szakmai egyeztetését kérik

Több mint húsz szakszervezet és közoktatással foglalkozó civil szervezet kéri nyílt levélben az új NAT 2020 szeptemberére tervezett bevezetésének elhalasztását és hogy kezdődjön szakmai megbeszélés az érintett szervezetekkel az érettségik megszervezéséről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A levelet aláírók (többek közt a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Civil Közoktatási Platform, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, a Diákszolidaritás Akció, az Igazgyöngy Alapítvány, a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Pedagógiai Társaság, a Magyartanárok Egyesülete, a Szülői Hang Közösség, a Tanítanék Mozgalom és Történelemtanárok Egylete) azt kérik Kásler Miklóstól, Palkovics Lászlótól és Gulyás Gergelytől, hogy a kormány halassza el az új NAT 2020 szeptemberi bevezetését. Az addig hátralévő hónapokban a digitális oktatás miatt nem jut elegendő idő a felkészülésre. Szintén a NAT bevezetésének felfüggesztése mellett szól, hogy a rendkívüli helyzetben szerzett tartalmi, módszertani tapasztalatok később beépíthetők lennének az új alaptantervbe. Ezzel szorosan összekapcsolódik a tankönyvrendelés kérdése is. A tankönyvrendelés ugyanis ezekben a hetekben lenne aktuális, viszont az új és módosított tankönyvek még nem készültek el. 

A másik egyre sürgetőbb kérdés az érettségi és a szakmai vizsgák ügye. A szakszervezetek fontosnak tartják, hogy az alternatív vizsgaidőpontok meghatározásába és a vizsgák esetleges újszerű lebonyolításának kidolgozásába az oktatási irányító feltétlenül vonják be az érintetteket is – vagyis a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket és a diákság képviselőit.

A levelükben arra is kitérnek, hogy a szakképzés átalakítását is fel kellene függeszteni. Úgy gondolják, különösen feszültségkeltő harmincezer ember munkajogi helyzetének átalakítása egy olyan időszakban, amikor egyébként is rendkívüli munkajogi intézkedéseket kellett már, s minden bizonnyal még kell is tenni. A munkajogi változásokon kívül szükségesnek látják az egyéb szabályok, rendelkezések hatályba léptetésének újragondolását, ami értelmezésük szerint nem jelentené minden pont elhalasztását – az új ösztöndíjrendszer bevezetését, illetve a kerettantervektől való eltérés lehetőségét ugyanis támogatják.

Végezetül arra is kérik a kormányt, hogy figyeljenek speciális nevelésű igényű, a nehéz sorsú családokban élő gyerekekre, nehogy ellátás nélkül maradjanak, és számukra is biztosítsák a távoktatás hatékony formáját, az értékelésük pedig igazodjon a sajátos helyzetükhöz.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email