nyugdijas_20210203

Elmarad a nyugdíjmegtakarítások kiegészítése

nyugdijas_20210203

Elmarad a nyugdíjmegtakarítások kiegészítése

Aki gyermekes szülőként február közepén visszakapta befizetett személyi jövedelemadóját, az ne számítson arra, hogy nyugdíjmegtakarítását a költségvetés kiegészíti.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A gyermeket nevelő szülők februárban már vissza is kapták — de legkésőbb az adó bevallásakor visszakapják — teljes tavalyi személyi jövedelemadójukat, legfeljebb 809 ezer forint erejéig. (Az intézkedés összesen mintegy 600 milliárdos léket üt a költségvetésen, mert teljes egészében hitelből fedezi a kormány).

Csak némi idő elteltével derült ki, hogy nem ilyen szép a baba fekvése, mert például mindazok, akik már családi adókedvezmény (CSAK) formájában visszaigényelték a nekik járó pénzt, legfeljebb arra az összegre számíthattak, amennyi még megmaradt a 2021-ben levont szja-jukból. Ha már semmi nem maradt, akkor nulla forintra. Ahogyan az is világossá vált, hogy a több gyerekes, jól kereső szülőkre vár csak pénzeső, míg egy átlagbér alatti keresetű, gyerekeit egyedül nevelő szülő néhány tízezer forintot kap csupán. A választási pénzszórás kapkodó megalkotását mutatja, hogy kezdetben kimaradtak azok az elvált szülők, akik ugyan nem a gyerek(ek) első számú nevelői, „csupán” kiveszik részüket ebből. Ezután gyorsan állásfoglalás született a kifizetés előtt, hogy nyújtsák be igényüket, ha előző évben legalább egy napig jogosultak voltak (mert fizettek szja-t).

Az szja-visszatérítést kísérő kormányzati kampány hangzavara elfedett egy másik anomáliát.

Azt tudniillik, hogy az szja-visszatérítést a nyugdíjmegtakarítások szenvedik meg.

Sokan ugyanis már évekkel ezelőtt belevágtak valamilyen nyugdíj célú előtakarékosságba – köztük szép számmal akadnak olyanok is, akik gyermeket nevelő szülőként a napokban visszakapták az szja-jukat. Nekik idén számottevően kisebb összeggel gyarapszik majd a nyugdíjmegtakarításuk. Az önkéntes nyugdíjpénztár (önyp), a nyugdíj előtakarékossági számla (nyesz) és a nyugdíjbiztosítás (nyb) befizetéseit ugyanis az állami költségvetés minden évben kiegészíti az előző évben befizetett szja 20 százalékával. Mindegyik esetében létezik azonban egy plafon: a nyesz-re legfeljebb 100 ezer, a nyb-ra 130 ezer, az önyp-re 150 ezer forint írható jóvá a nyugdíjszámlákon. De csak akkor, ha van szja-befizetés! Akik tehát most gyerekesként visszakapták tavalyi adójukat, nagy eséllyel már nem kapnak egyetlen fillér kiegészítést sem a nyugdíjmegtakarításuk mellé. A napokban tehát az ország részben feléli, amire pár évtized múlva nagy szüksége lenne.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email