22_03_29_erdmost_nincskep

Itt az uniós Covid-igazolás, kérdés, elfogadják-e

22_03_29_erdmost_nincskep

Itt az uniós Covid-igazolás, kérdés, elfogadják-e

Július 1-jétől elérhető az uniós oltási igazolás, papíralapon és digitálisan is. Ezt csak annak érdemes igényelnie, aki uniós országba utazik. Szabályai az itthoni védettségi igazolványétól eltérnek, és érdemes figyelni arra is, hogy a célországnak vannak-e speciális beutazási szabályai.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, digitális és papírformátumban is ingyenesen elérhető, és QR-kóddal van ellátva.  Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki, érvényessége az összes uniós tagországra kiterjed. Magyarország július 1-jétől a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós COVID-igazolással érkező  külföldieknek.

Legegyszerűbb, ha az igazolást elektronikus változatban töltjük le, így elkerülhetjük a  személyes ügyintézést.  Ez az EESZT mobilapplikáción keresztül megoldható, ügyfélkapus bejelentkezés után. (Az igazolásokon szereplő QR-kód ellenőrzése csak az ellenőrző alkalmazás (EESZT Covid Control) EU-kompatibilis verziójával lesz lehetséges, ha megtörténik az alkalmazás frissítése.)

Ugyancsak egyszerű módszer, ha az utazó az igazolást saját maga  kinyomtatja. Az igazolást  tajszámmal rendelkezők az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér  (EESZT) Lakossági Portálján keresztül ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve is letölthetik és kinyomtathatják.

Az igazolást papíralapon a kormányablakokban valamint a háziorvosoknál lehet díjmentesen igényelni.  Az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. A kormányablakoknál az uniós digitális COVID oltási, teszt- és felgyógyulási igazolás igénylésre van lehetőségünk, ezek az igénylést követően PDF formátumban letölthetők és nyomtathatók. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélkül is érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

Fontos, hogy az igazolás mellett is tájékozódjunk a célország által megszabott aktuális beutazási feltételekről. A tagállamok ugyanis saját hatáskörben speciális beutazási szabályokat határozhatnak meg, és nemzeti hatáskörben döntik el azt is, hogy mely vakcinát fogadják el. A célországban érvényben lévő esetleges speciális beutazási szabályokról a www.konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon találnak információt.

Az Európai Unió által megszabott szabályok alapján az uniós Covid-igazolás három különféle módon igazolja a védettséget.

Az igazolás annak állítható ki, akit legalább egy alkalommal beoltottak, és az első oltástól számított egy év még nem telt el (az igazolvány érvényessége egy év). Minden beoltott ember kaphat oltási bizonyítványt, függetlenül attól, hogy melyik koronavírus-oltást kapta, de a tagállamok határozzák meg, hogy mely vakcinákat fogadják el. A tagállamok saját hatáskörben határozzák meg azt is, hogy a védetté minősítéshez hány oltás szükséges, az oltás után hány napnak kell eltelnie, és az oltottság alapján meddig igazolják a védettséget.

Aki igazoltan átesett a fertőzésen, az felgyógyulási igazolást kaphat, ha az utolsó pozitív eredményű PCR-tesztjétől vagy a pozitív antigéngyorstesztjétől számított 15  nap már eltelt, de még 180 napon belül van. Az ilyen típusú igazolvány maximális érvényessége ugyanis 180 nap, de a tagállamok rövidebb időtartamot is megállapíthatnak. Az igazolványt legkorábban 11 nappal azután kell kiállítani, hogy az adott illetőn első alkalommal végeztek pozitív eredményű antigéngyorstesztet, vagy negatív PCR-tesztet.

Fontos megjegyezni, hogy gyógyultsági igazolványok kiállítása a a hazai védettségi igazolványoktól eltér. Nem minden esetben lesz elegendő az átesettség ténye, mert ezt csak pozitív PCR-teszttel lehet igazolni.

Igazolást kaphat az is, aki negatív koronavírus teszttel rendelkezik. A fogadó országok saját maguk határozhatják meg, hogy milyen érvényességű tesztre van szükség az adott országba történő belépéshez, ez lehet 24, 48, 72 órás és így tovább. A Magyarországra történő belépéshez 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt szükséges.

Bővebb információ itt.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email