22_03_29_erdmost_nincskep

Fűnyírók stop!

22_03_29_erdmost_nincskep

Fűnyírók stop!

Mikor szabad füvet nyírni? Kihívhatom-e a rendőrt, ha üvöltve szól a zene a szomszédban? A tavaszi–nyári időszakban rendszeresen felmerül a kérdés – mi is többször foglalkoztunk a témával –, hogy mikor szabad zajosabb kerti munkákat végezni (a fűnyírástól a flexelésen át a motoros favágásig).

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A helyi zaj- és rezgésvédelmi rendelet szerint zajhatással járó (a lakosok nyugalmát zavaró) kertépítési, illetve kert- és ingatlanfenntartási munkálatokat hétköznapokon reggel 8 és este 19 óra között, szombaton és munkaszüneti napokon pedig reggel 9 és 12 óra között végezhetünk. Természetesen ha balesetveszély miatt kell kivágnunk egy megdőlt fát, a fenti időszakokon kívül azonnal elvégez(tet)hetjük a munkát.

Aki megsérti a jogszabályt, 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot fizethet, ezen felül még közigazgatási bírságot is kiszabhat a hatóság (ez természetes személy esetén 200 ezer, jogi személy esetén pedig akár egymillió forint is lehet).

Dr. Barabás Emőke, az önkormányzat Lakosság-szolgálati Irodájának vezetője lapunknak elmondta, nem jellemző, hogy ilyen jellegű panaszok érkeznének a hivatalhoz. „Az emberek többnyire megértőek egymással. Amennyiben a szomszéd mégis megszegné a helyi rendeletben foglaltakat, a jegyzőhöz címezve lehet írásban bejelentést tenni, a pontos cím megjelölésével. Ha este vagy hétvégén történik szabályszegés, a rendőrséget lehet értesíteni” – tette hozzá.

És mi a helyzet a kerti partikkal, zajosabb összejövetelekkel? Emőke elmondta, ezek nem tartoznak a helyi rendelet hatálya alá, és már az sem áll, hogy este tíz után nem szabad zajongani, ugyanis hatályon kívül helyezték ezt a rendelkezést: „A szabálysértési törvény nevesíti a csendháborítás fogalmát: a mások nyugalmát zavaró zaj a nap bármely szakaszában büntetendő, amennyiben a szabálysértési hatóságként eljáró rendőrség az eset összes körülményének figyelembevételével megállapítja, hogy a szomszéd által okozott zajkeltés indokolatlan volt.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email