22_03_29_erdmost_nincskep

Családorvosok világnapja, a Covid tükrében

22_03_29_erdmost_nincskep

Családorvosok világnapja, a Covid tükrében

Május 19-én ünnepeljük a családorvosok világnapját. A szakma által közzétett sajtónyilatkozat felidézi az elmúlt év kihívásait, leszögezve: a legfőbb nehézséget a szerteágazó járványügyi szabályokhoz való alkalmazkodás jelentette. Ilyen járványügyi kihívással korábban az idősebbek sem szembesültek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Családorvosok Világszervezete (WONCA) 2010-ben nyilvánította május 19-t a családorvosok világnapjának. A háziorvos/házi gyermekorvos szakma által közzétett sajtónyilatkozat az elmúlt nehéz időszakot idézi fel: mint írják, a frontvonalban dolgozó családorvosoknak hétről hétre új kihívásokkal kellett megbirkózniuk. A COVID-19 pandémia kirobbanását követően szerteágazó járványügyi, infekciókontroll szabályokhoz történő alkalmazkodás jelentette a legfőbb nehézséget.

Mérsékeltebben ugyan, de korábban is kellett fertőző betegségek ellátásával kapcsolatos teendőket végezni a praxisokban, a COVID-19 pandémiához hasonló mértékű járványügyi kihívásokkal azonban még idősebb kollégáink sem szembesültek évtizedekre visszanyúló munkájuk során.

A Covid elhozta a távkonzultáción, telemedicinális eszközök használatán alapuló ellátásformák robbanásszerű áttörését. A betegforgalom a járvány alatt sem csökkent, némileg még meg is haladta a korábbi években kimutatott havi 5-6 milliós háziorvos-beteg találkozások átlagos számát, 2021. márciusban, a harmadik hullám közepén pedig 30 százalékos növekedést tapasztaltak az előző évek hasonló időszakához képest: a háziorvos-beteg találkozások száma március hónapban már megközelítette a 7 milliós esetszámot. Hamarosan megszülettek azok a jogszabályi keretek is, melyek a telemedicinális ellátásformákat törvényi szinten is elfogadott ellátásként ismerték el.

Rendkívül megterhelő volt a praxisok számára már a második hullámban végzendő tevékenység is, ekkor még nem is sejtettük azonban, hogy közelgő harmadik hullám még drasztikusabb lesz, és még nagyobb kihívás elé állítja az egész egészségügyi ellátórendszert, és a családorvosokat is, hiszen a harmadik hullámban tapasztalt jelentős esetszám-növekedéssel egy időben elindult az oltási program végrehajtása is, mely európai viszonylatban unikális módon az első pillanattól kezdve a családorvosokra támaszkodott.

Megterhelő volt mindez, ugyanakkor a magyar családorvosok egy emberként álltak a feladat mögött, és a magyar oltási program sikerének egyértelmű letéteményesei voltak a kórházi oltópontokon szolgálatot teljesítő kollégák mellett. Számos szakmai egyeztetést igénylő, nehéz időszakként, ugyanakkor büszkén tekintünk vissza ezekre a hónapokra, amikor 4.640.000 honfitársunk közvetlen oltásában, vagy oltópontra történő irányításában vett részt több mint 10.000 háziorvos és szakdolgozó néhány hét leforgása alatt. Nem véletlen, hogy több európai országban a magyar oltási modellt emlegették, és fokozatosan tértek át a családorvosok szerepének erősítésére az egyes országok védőoltási programjának végrehajtásában – írják.

(A teljes közlemény itt olvasható.) 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email