22_03_29_erdmost_nincskep

Nagy bajban van a mentőkutyás csapat

22_03_29_erdmost_nincskep

Nagy bajban van a mentőkutyás csapat

„Szép lassan fogyunk. Lassan, de biztosan szűkül a látóterünk, lassan, de biztosan kivérzünk” – írta két nappal ezelőtti drámai hangvételű Facebook-posztjában a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője, aki arra kérte az embereket, hogy pénzadománnyal segítsék a szervezetet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Balázs László az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában elmondta, a 15 éve közhasznú alapítványként működő, de eltűnt személyek mentőkutyás felkutatásában már húsz éve segédkező szolgálatot eddig több forrásból bejövő pénzekkel tartották fenn, azonban most minden csatorna elapadni látszik.

Hallgassa meg az interjút!


A 35 fős csapat 18 mentőkutyával segíti civilként a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentőszolgálat munkáját. Évi átlag száz riasztásuk van belföldön, de ha más országban történik nagyobb földrengés, oda is mennek segíteni. Munkájuk kilencven százalékában emberi életeket mentenek, a fennmaradó tíz százalékot az állatmentés teszi ki.

Balázs László elmondta: évi 1–3 millió forintnyi összeget pályázatokból kalapoznak össze, de idén egyiken sem nyertek. Komoly gondot jelent a szolgálat legfőbb bevételforrásának elapadása is. A pályázati pénzek mellett ugyanis különböző rendezvények biztosításából gyűjtik össze a működésre valót: ezek a munkák a csapat költségvetésének közel felét adják, a járvány miatt azonban nincsenek rendezvények, így ez a forrásuk is kiesett.

A járvány okolható azért is, hogy jelentősen csökkent a harmadik bevételi lehetőségük: az egyéni pénzadományok.

Nagyon sokan szeretnek minket és követik a munkánkat, de nagyjából felére csökkent azok száma, akik adományozni tudnak, mert a járvány miatt sokan megszorultak. Ők jelezték is, hogy amint vége a járványhelyzetnek, adnak pénzt, csak most nem tehetik meg

– mondta Balázs László, aki ezért is döntött úgy, hogy a nyilvánossághoz fordul, és segítséget kér az emberektől.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email