22_03_29_erdmost_nincskep

227 ezer kg szennyezett anyagot vittek el a Ráckevei-Duna-ágból

22_03_29_erdmost_nincskep

227 ezer kg szennyezett anyagot vittek el a Ráckevei-Duna-ágból

1830 négyzetméteres területet borított be a Ráckevei-Duna-ágon a fáradt olaj, amit valaki néhány nappal ezelőtt öntött be a csapadékvíz-csatornán keresztül a folyóba. A vízügyi igazgatóságok emberei napi 24 órában dolgoznak a területen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint csak az elmúlt két napban 227 ezer kilogramm szennyezett anyagot vittek el. A vegyianyag-szakértő szerint a szennyezés eltávolítása közben a növényzet is elpusztul, ez csak évtizedek alatt tud regenerálódni. Közben több civil is pénzt ajánlott fel a nyomravezetői díjhoz, annak reményében, hogy sikerül elfogni a tettest.

Napi 24 órában dolgoznak a vízügyi igazgatóság munkatársai Szigetszentmiklóson, ahol valaki néhány nappal ezelőtt hatalmas mennyiségű fáradt olajat öntött a Tebe utca és Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatornába, majd azon keresztül a Ráckevei-Duna-ágba.

A vízügyes szakemberek eleinte csak olajszivattyúkkal tudtak dolgozni, azóta viszont kármentesítő utakat építettek, így a nagyobb gépek is fel tudtak vonulni.

„227 ezer kilogramm szennyezett anyagot vittek el az elmúlt közel két napban a hatalmas teherautók” – erről Siklós Gabriella beszélt Híradónknak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy jelenleg elsődleges veszély és kárelhárítás folyik.

„1830 négyzetméter pontosan a lokalizált terület nagysága, ez úgynevezett merülőfalakkal van körülvéve, és ezeket a merülőfalakat az elmúlt napokban még egy réteggel megerősítették a kollégák, illetve csónakokból kívülről, a vízről folyamatosan ellenőrzik. De egészen biztosan ki tudom jelenteni, hogy szennyezés innen nem jutott ki szerencsére” – mondta Siklós Gabriella.

Miután a munkagépek elvégzik a dolgukat, a terület közel sem lesz olyan szép, mint azelőtt. A hatóságok ezután szakemberekkel közösen kidolgoznak egy koncepciót, amivel a területet újra életre lehet kelteni.

A helyszínen egy férfi, aki gyakran kirándul erre, azt mondta: az itteni élővilág semmihez sem hasonlítható, ezért is nagy baj, ami történt.
A Greenpeace vegyianyag-szakértője szerint a szennyezés eltávolítása közben a növényzet is elpusztul, ez csak évtizedek alatt tud regenerálódni.

„Lehet tudni, hogy ha ilyen olajjal érintkezésbe kerülnek vízi élőlények, halak, vízimadarak, azok nagyon jó eséllyel elpusztulnak: a madaraknak összeragad a tolla, a vízi élőlények számára mérgező. Illetve külön probléma, hogy az olaj maga a vízfelszínen filmet képez, ezért nem tud bejutni az oxigén a vízi élőhelyekbe, tehát alatta gyakorlatilag megfulladnak az élőlények” – fogalmazott a Greenpeace vegyianyag-szakértő.

Simon Gergely szerint ráadásul arról még nincsenek információk, hogy az olajban vannak-e egyéb toxikus anyagok, például nehézfémek, amelyek hosszú távon is károsítják a környezetet.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email