428361863_900147512111772_7344628817856744282_n

Nincs egészségkárosító hatása a „battaszagnak”

428361863_900147512111772_7344628817856744282_n

Nincs egészségkárosító hatása a „battaszagnak”

Az érdi önkormányzat rendszeresen kér tájékoztatást a battai helyzetről a megfelelő tájékoztatás érdekében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az elmúlt időszakban a közösségi médiában többen is kifejezték nemtetszésüket és aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy Érd egyes részein erős gázolaj szagot lehet érezni.

Ilyenkor teljesen jogosan felmerülnek a kérdések, hogy vajon mi állhat a szaghatás hátterében, káros-e az egészségre, vannak-e egyáltalán élettani hatásai.

Az ügyben az ÉrdMost megkereste az önkormányzatot, amelynek a környezetvédelmi osztálya kiemelten kezelte a beérkezett lakossági panaszokat. A Városháza kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, hogy a hivatal felvette a kapcsolatot a százhalombattai finomítóval.

László Ferenc szerkesztőségünknek elmondta, hogy a beérkezett tájékoztatás szerint a MOL Dunai Finomító egyik üzemének nem tervezett leállítása okozhatott intenzívebb szaghatást, viszont a szakemberek már megtették a szükséges intézkedéseket, hogy a jövőben elkerüljék az ilyen eseteket.

Az olajipari tevékenység a lakosságra nézve a Dunai Finomító környezetében elhelyezett, független, a HungaroMET Zrt. által működtetett ún. OLM levegőtisztasági mérőállomások adatai alapján nem toxikus mértékű, a levegőterheltségi szint nem haladja meg az egészségügyi határértékeket függetlenül a szag kellemetlen és zavaró esetleges jelenlététől.

– áll a MOL tájékoztatásában.

László Ferenc hangsúlyozta, hogy Érd már kezdeményezte évekkel korábban, még a 2019-2024-es ciklusban az illetékes minisztériumnál, hogy egy levegőtisztasági mérőállomást állítsanak fel Érden is, de nem kaptak érdemi választ. Hozzátette: a városvezetés nem adja fel, most újabb kísérletet teszünk erre.

A kommunikációs vezető mindemellett emlékeztetett arra, hogy az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesülettel együttműködve, pályázaton elnyert támogatásából Érd hat pontjára – középületekre – telepített az önkormányzat légszennyezettség-mérőket, ám ezek nem olyan professzionális szerkezetek, mint a HungaroMET Zrt. által működtetett ún. OLM levegőtisztasági mérőállomások.

„Sajnos ennél több jogköre eljárni az ügyben az érdi önkormányzatnak nincs, de továbbra is rendszeresen kérünk tájékoztatást a MOL-tól a battai helyzetről, hogy megfelelően tudjuk tájékoztatni az érdi lakosságot”

– jegyezte meg László Ferenc.

A MOL-nál jelenleg is dolgoznak olyan műszaki megoldások bevezetésén, amelyek a Dunai Finomító működéséből eredő esetleges szaghatást tovább tudják csökkenteni. A cég szerint ennek eredményességét a szaghatás intenzitásának és gyakoriságának csökkenéséről beszámoló lakossági visszajelzések, valamint az elmúlt három évben beérkező panaszok számának szignifikáns csökkenése igazolja számukra.

fotó: MOL Facebook-oldal / Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email