imrekmelindakiallitastopolyCZB9

„Megmutatom, hogy szép a lelkem és nem csak a rossz van”

imrekmelindakiallitastopolyCZB9

„Megmutatom, hogy szép a lelkem és nem csak a rossz van”

Pszichiátriai betegek rajzaiból nyílt kiállítás a Szociális Gondozó Központban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Amikor rajzolok, megszűnik a külvilág. Csak a minta van, amit a pillanatnyi érzéseim alakítanak. Sosem látom előre, mi lesz a vége, még azt sem, hogy színes lesz vagy fekete-fehér, a végére mégis összeáll” – így vallott alkotásairól Imrek Melinda az ÉrdMostnak. Melinda kézzel, képzeletből rajzolja mandaláit és különleges mintáit, nem használ sablont, nem másol.

Művei képezik a gerincét annak a kiállításnak, ami csütörtökön nyílt a Szociális Gondozó Központban. A tárlat azoknak a pszichiátriai betegeknek a munkáit mutatja be, akik a Biztos Kezek Művész Sziget alkotó foglalkozásain vesznek részt (erről bővebben itt írtunk).

Heti két alkalommal találkoznak, együtt festenek, alkotnak, egyik hozzáértő társuk irányításával. Az egy éven keresztül tartó projektet a Biztos Pont Közhasznú Kft. szervezi, pályázati forrásból.

A Biztos Pont több lakóotthont is műkötet Érden pszichiátriai betegeknek és szellemi fogyatékosoknak. Ahogy Gacsalné Kun Éva ügyvezető a kiállításon elmondta, intézményeikben körülbelül 150 lakót látnak el, és létszámuk folyamatosan növekszik.

„Azon kívül, hogy biztonságos lakhatást és szeretetteljes légkört nyújtunk a lakóinknak, nagyon sok lehetőséget biztosítunk arra, hogy minden tekintetben ki tudjanak bontakozni. Ennek a bizonyítéka ez a kiállítás” – hangsúlyozta.

A képzőművészeti program minden résztvevőnek sokat ad, terápiájuk része. Ahogy Szűcs Gábor alpolgármester a megnyitón fogalmazott: amit a kezük művel, az a lelküket is ápolja.

„A művészet szinte minden esetben terápia is. Segít megérteni önmagunkkal, kapcsolatot teremteni másokkal. Számos gonddal, problémával így tudunk megküzdeni. És szerencsés esetben kibékít bennünket a világgal” – mondta köszöntőjében az alpolgármester.

A kiállításnak köszönhetően mi, nézők is részesei leszünk valahol e terápiának, és a képeken keresztül közelebb kerülünk az alkotóikhoz is. Melinda így fogalmazta meg: „Ez egy lehetőség, hogy megmutassam magamat: attól, hogy pszichiátriai beteg vagyok, még tudok szépet alkotni. Hogy szép a lelkem, és nem csak a rossz van.”

„Az ember kirajzolja magából az érzéseit, akár pozitívak, akár negatívak. Az alkotás megnyugtat” – tette hozzá. És nem mellesleg bevételi forrás is lehet, hiszen Melinda – és a többi alkotóműhelytag – rajzai, festményei szombat délelőttönként megvásárolhatók a Biztos Kezek Művész Szigeten, az Enikő utca 1/B alatt.

Melinda a lakóotthon támogatásával 2025-ös asztali és fali naptárakat is rajzolt, szintén azzal a szándékkal, hogy eladja őket, és a kiállítás után sokan megcsodálták, és meg is vásárolták alkotásait.

A kiállítás október 31-ig tekinthető meg, szerdánként 17–19 óra között Szociális Gondozó Központ közösségi terében (Topoly u. 2.), vagy ettől eltérő időpontban, előzetes telefonos egyeztetést követően (elérhetőség: 06-20/333-6031).

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email