Így előzzük meg az élelmiszerpazarlást

ételmaradék_freepik

Így előzzük meg az élelmiszerpazarlást

Karácsony előtt is nagy segítséget nyújthat a Maradék nélkül program adagkalkulátora.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A karácsonyi előkészületek során gyakran túltervezzük a főzést és az ünnepi fogások egy része a kukában köt ki. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(Nébih) felmérése alapján egy 4 fős magyar család évente átlagosan 239 kilogramm háztartási élelmiszerhulladékot termel, amelynek jelentős része megelőzhető lenne.

A karácsonyi időszakban a kukába kerülő élelmiszerek aránya rendszerint még magasabb. Ilyenkor a menü túltervezése miatt a nagy mennyiségben megvásárolt, vagy elkészített ételek pazarlása jelenti a legnagyobb problémát

– hívja fel a figyelmet a Nébih.

Ha nem is a probléma teljes megoldásában, de a csökkentésben mindenképpen segít a Nébih Maradék nélkül programja, melynek keretében most a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének(MDOSZ) szakmai támogatásával idén adagkalkulátorral is segítik a karácsonyi menütervezést.

A fejlesztés révén a maradeknelkul.hu oldalon ezentúl könnyedén kiszámítható, mennyi alapanyagra lesz szükség a tervezett vendégszámhoz.

Hangsúlyozzák, hogy mindössze néhány egyszerű praktika is segíthet megelőzni az élelmiszerpazarlást. Érdemes a hűtőt és a fagyasztót átnézni és kiüríteni a karácsonyi előkészületek során, ezzel elegendő helyet biztosíthatunk az ünnepi alapanyagoknak és a megmaradt fogásoknak.

Külön időt spórolhatunk, ha a következő hetek menüjéhez – vagy akár az ünnepi fogásokhoz – felhasználjuk a fagyasztóban lapuló alapanyagokat. Bizonyos karácsonyi sütemények, például a bejgli vagy a hókifli, hetekkel előre is elkészíthetők, és a fagyasztóban akár karácsonyig eltárolhatók.

Ebben pedig a Maradék nélkül program adagkalkulátora is segítséget nyújt. A kalkulátor iránytűként mutatja a korcsoportok szerinti reális alapanyag mennyiséget. Ezzel megkönnyíti a menü és a bevásárlólista összeállítását, amivel elkerülhető a felesleges élelmiszervásárlás és főzés.

A kalkulátor alapján 5 felnőtt számára körülbelül 450 gramm, 2 felnőtt és 3 kisiskolás gyerek számára pedig hozzávetőleg 360 gramm rizst érdemes köretként főzni annak érdekében, hogy az maradék nélkül elfogyjon.

Az adagkalkulátort december 4-én webináriumon is bemutatják a Nébih munkatársai. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, amelyet a hivatal oldalán lehet megtenni. Továbbá azt írják, hogy a webinárium vendégei a megelőzés mellett gyakorlatias tanácsokat kapnak majd arra is, hogy mit tegyenek, ha mégis több étel készül a kelleténél.

fotó: Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email