Alapvetően a BBQ lassú, alacsony hőfokú sütési módszerét a grillezés gyorsasága különbözteti meg, ahol a húsok magasabb hőmérsékleten hamarabb elkészülnek. A ragacsos BBQ oldalas elkészítése igazi kihívás lehet, de a jutalom olyan ízélmény, amely minden percet megért.
Ez a recept nagyjából hat órás elköteleződést igényel, türelmet és pontosságot, hogy valóban tökéletes legyen a végeredmény. Az elkészítéséhez javasolt az indirekt hőt és a füstölést kombináló, faszenes grill használata, mint például a népszerű Weber Mastertouch a premiumshop24.hu oldaláról.
Az összetevők végtelen harmóniája
A barbecue művészetében a megfelelő hozzávalók kiválasztása az első lépés. Szükség lesz két nagyobb darab húsos oldalashoz, amelyeket előzőleg megtisztítottunk. Ehhez adjuk a juharszirupot, mely remek ragasztó a fűszerkeverékhez, és mély, karamellás színt kölcsönöz. Az 300 gramm vaj hozzáadása a szaftosságot biztosítja.
Most térjünk a fűszerek világába: két evőkanál sóra, ugyancsak két evőkanál pirospaprikára, valamint négy teáskanál fokhagymaporra és hagymaporra lesz szüksége. Továbbá két teáskanál frissen őrölt feketebors és ugyanennyi őrölt oregánó járul hozzá a fűszerkeverékhez. Ezeket egy tálban keverje el alaposan.
A grillezés és füstölés lépései
A BBQ igazi varázsa abban rejlik, hogy a hús ízében megjelenik a füst, és az egyszerű alapanyagokat különleges ízharmóniává alakítja. Kezdje azzal, hogy eltávolítja az oldalas hártyáját, majd kenje be juharsziruppal. Ezt követően bőségesen szórja meg a fűszerkeverékkel mindkét oldalán.
A BBQ szósz megalkotásához keverje össze alacsony hőfokon 300 gramm kedvenc szószát, 50 gramm vajat és három evőkanál előre elkészített fűszerkeveréket. Ha elkészítette, tegye félre, mielőtt belekezd a grill előkészítésébe.
Állítsa be a grillt indirekt füstölésre, a hőmérsékletet tartsa körülbelül 120°C-on. Az oldalas felépítése miatt a 2-2-2 metódust alkalmazza: két óra füstölés, két óra fóliába tekert sütés juharsziruppal és vajjal keverve, majd kibontva újabb két óra sütés kövesse, húszpercenként a BBQ szósszal alaposan kenve.
A befejező mozzanatok
Az elkészülést követően a húsokat szeletelje fel és tálalja friss zöldfűszerekkel megszórva, valamint kedvenc köreteivel. Jól passzol mellé egy ropogós zöldsaláta. Az ízek harmóniáját és mélységét már az első falatnál tapasztalni fogja, és ezen a ponton érteni fogja, miért is olyan különleges a BBQ élmény.
A premiumshop24.hu üzletben elérhető Weber grillek, valamint egyéb prémium márkák eszközei biztosítják a megkívánt minőséget a tökéletes barbecue élményhez. A barbecue készítése igazi művészet, ahol a türelem és a pontos technika megtérül a végén. Kóstolja meg a saját készítésű ragacsos oldalasát és tapasztalja meg, hogy a barbecue világa mennyi új élményt tartogat.
(X)