1956BA

Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékezik Érd október 23-án

1956BA

Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékezik Érd október 23-án

Ezen a napon adják át a városi kitüntetéseket is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésére emlékezünk Magyarországon, így Érden is.

Az ünnepi műsor 9:30-kor kezdődik a város főterén, az ’56-os emlékműnél. Beszédet mond Aradszki András országgyűlési képviselő és Csőzik László polgármester. A rendezvényen fellép F. Nagy Erika színművész és a Harmónia Vegyeskar, közreműködik továbbá a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület.

1956 Érden (Forrás: városi könyvtár)

Hagyomány, hogy városi ünnepeinken adják át a városi kitüntetéseket. Október 23-án az Érd Város Életmű Díját, az Érd Város Közéletéért Elismerést, az Év Rendőre Díjat, az Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díjat, az Érd Város Szociális Munkájáért Díjat, az Év Családja Díjat, valamint az Érdi Sport Díjat vehetik át Csőzik Lászlótól az arra érdemesek. A ceremóniára 11 órakor kerül majd sor, a Polgárok Háza dísztermében.

A város ezen a napon tiszteleg a forradalom két érdi áldozata, Firtelmeister Sándor és Bojó Simon emléke előtt.

Bojó Simon (1921–1956) kenyeret szállított a szekerével, szovjet tankok borították fel, majd a kórházban vérmérgezésben hunyt el. A tizenkilenc éves Firtelmeister Sándor (1937–1956) az Érden emelt barikád környékén nézelődött. Mikor jöttek a szovjet tankok és lőni kezdték a barikádot, egy lepattant szilánk eltalálta. A fiatalember azonnal életét vesztette.

Archív fotó (Készítette Kling József)

Emléküket tábla őrzi a Földrajzi Múzeum homlokzatán. A városvezetés és az országgyűlési képviselő minden esztendőben megkoszorúzza az emléktáblát, a Szövetség Érdért frakció tagjai pedig rendbe hozzák Firtelmeister Sándor és édesapja korábban gondozatlan sírját a Tárnoki úti temetőben.

Archív fotó (Készítette: Balogh Alex)

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email