Ilyen volt az 50-ik Érd Körbe

Csengeri Attila: „Mostantól az én hátsómat is rugdoshatjátok”

Ilyen volt az 50-ik Érd Körbe

Csengeri Attila: „Mostantól az én hátsómat is rugdoshatjátok”

Jubileumhoz érkezett az Érd Körbe városkerülő biciklis felvonulás, ami a főszervező, és talán az érdi kerékpárosok életében is egy fordulópont.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Október 6-án immár ötvenedjére szelték át a várost az Érd Körbe résztvevői. Az első biciklis felvonulást még 2002. szeptember 22-én tartották, ami azóta településünk egyik legnépszerűbb programjává nőtte ki magát.

A mai alkalom azonban nem csak a kerek szám miatt érdekes, hanem mert az esemény ötletgazdája és főszervezője októbertől új minőségben tehet azért, hogy a rendezvény apropóján is oly sokszor megfogalmazott célok megvalósulhassanak. Csengeri Attila ugyanis bekerült a város közgyűlésébe, így elmondása, illetve reményei szerint jobb eséllyel tehet majd egy minél „kerékpárosbarátabb” város kialakításáért.

„Mostantól – képviselőként – az én hátsómat is rugdoshatjátok nyugodtan, hogy itt kerékpáros fejlesztések is legyenek. Mindenesetre az elkövetkezendő években bízok abban, hogy egy olyan testülettel fogjuk tudni megkezdeni a munkát, hogy a kerékpározásban sokkal, sokkal, sokkal gyorsabban tudjunk majd haladni”

– fogalmazott Csengeri a felvonulás előtti beszédében.

Ezúttal 450-en gondolták úgy, hogy körbebiciklizik a várost

Az eseményen szintén jelen lévő Csőzik László érdi polgármester csak megerősíteni tudta a szándékot, mondván számára is fontos, hogy változások legyenek ezen a téren.

Mint elmondta, a helyi kerékpáros fejlesztések beindításához – amely fejlesztések papíron amúgy már régóta léteznek – nincs is szükség százmilliókra, hiszen a biciklis közlekedést már felfestésekkel, táblázásokkal is segíteni lehet. De a városvezető azt az alternatív útvonalat is felemlegette, ami a Riminyáki, Bajcsy-Zsilinszky utakkal párhuzamos belső utcákon keresztül kötné össze Érd déli és északi részét.

Az első Érd Körbét 22 éve tartották, de a rendezvény manapság is az egyik legnépszerűbb megmozdulás

Hozzátette, a közeljövőben elkezdődik majd a városunkon is áthaladó M7-es autópálya átalakítása, szélesítése. Ennek kapcsán az érdi önkormányzat azt kérte a tervezőktől, kivitelezőktől, hogy a beruházás során gondoljanak majd a bringásokra is, ami modern kerékpáros megoldások kialakítását jelentené az építkezés környékén.

Miként Csőzik László szerint az elektromos biciklik elterjedése is hozzájárulhatna ahhoz, hogy egyre több érdi, egyre többször gondolja úgy, hogy így közlekedik majd.

„Miért fontos az e-bike? Mert szerintem van egy igen jelentős réteg, aki biciklizne, de a domborzati viszonyokkal nem tud megbirkózni. Azért lássuk be, ez egy szakadatlan emelkedő, ha Parkvárosnak megyünk, de ez elektromos rásegítéssel sokkal könnyebben mehetne”

– vélekedik a polgármester, aki egyúttal nagy áttörést is remél ezen a téren. Tapasztalatai alapján az árak, ha nem is zuhanni, de csökkenni kezdtek, és ha majd elérik azt az szintet, hogy tömegesen vegyenek az emberek elektromos kétkerekűeket, akkor az jelentheti a fordulatot.

Harmat Ákos, Érd frissen megválasztott alpolgármestere egy velocipéd nyergében

A félszázadik tekerést megelőzően ugyanakkor néhány megható pillanatnak is a szemtanúi lehettünk.

Borbély Attila az Érd Körbe egyik legrégebbi arca, aki néhány éve súlyos betegséget szenvedett, és azóta nemhogy a városkerülésen nem tudott részt venni, de a szenvedélyének számító kerékpározásról is teljesen le kellett mondania.

Mostanáig, hiszen az Érd Körbe közössége egy gyűjtést szervezett, aminek eredményeként sikerült egy olyan speciális biciklit vásárolni neki, amivel ismét átélheti a biciklizés élményét.

Borbély Attila a speciális biciklivel

De nem csupán Borbély Attilának lehetett emlékezetes a mai nap, hanem Bicskei Győzőnek, vagy ahogy a városban sokan ismerik: Győző bácsinak is. Persze ha névről nem is ugrik be, biztosan sokan látták már őt tekerni, legyen szó nyári forróságról, vagy téli zimankóról, Győző bácsinak nem okoz gondot nyeregre pattanni.

Holott az Érd Körbén is rendszeresen részt vevő férfi idén tölti a 90-ik születésnapját. Mondhatni a rendezvény szimbóluma is lehetne, hiszen megtestesíti, a megmozdulás egyik eredeti célkitűzését, miszerint ne csak ilyenkor, hanem a hétköznapokban is kerékpárosan közlekedjünk, ráadásul úgy tűnik, az ő esetében még a kor sem kifogás.

Bicskei Győző 90 évesen az ötvenedik Érd Körbén

A jubileumi Érd Körbén egyébként közel ötszázan vettek részt, akik ezúttal is négy, különböző hosszúságú táv közül választhattak, és akiket számos kiegészítő programmal is vártak a szervezők. Ha nem tudott elmenni, nézze meg a képeinket!

Címlap és belső képek: ÉrdMost/Balogh Alex, Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email