kozgyules_2024_29

Csőzik: „Nem kiváltság, hogy itt ülhetünk, hanem szolgálat”

kozgyules_2024_29

Csőzik: „Nem kiváltság, hogy itt ülhetünk, hanem szolgálat”

Megalakult Érd MJV közgyűlése, létrehozták a bizottságokat és megválasztották az alpolgármestereket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Megtartotta alakuló ülését Érd Megyei Jogú Város képviselő-testülete. Az ünnepélyes ceremónián elsőként dr. Kiss Szabolcs, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette a 2024-es önkormányzati választás eredményét:

A 2024/2029-es ciklusban Érd polgármestere Csőzik László.

A Szövetség Érdért jelöltjeként szerzett mandátumot:

  • Harmat Ákos (1. sz. egyéni választókerület),
  • Lovász Attila (2. sz. EVK)
  • Lengyel Péter (3. sz. EVK)
  • Gyekiczki Márton (4. sz. EVK)
  • Csengeri Attila (5. sz. EVK)
  • Szűcs Gábor (6. sz. EVK)
  • Tetlák Örs (7. sz. EVK)
  • Révész Gabriella (8. sz. EVK)
  • Sándor Zoltán (9. sz. EVK)
  • Csornainé Romhányi Judit (10. sz. EVK)
  • Csépán István (11. sz. EVK)
  • Szabó-Nagy László (12. EVK)
Dr. Kiss Szabolcs, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismerteti a 2024-es önkormányzati választás eredményét

Kompenzációs listáról öten jutottak mandátumhoz: a Fidesz, a KDNP, a Nemzeti Fórum és az Érted Családbarát Egyesület jelöltjei közül Gasparik Gábor, Simó Károly és Antunovits Antal kerültek be a képviselő-testületbe. (A Fidesz-KDNP listáján Kardosné Gyurkó Katalin állt az első helyen, de Csőzik László kihívója nyáron lemondott mandátumáról, így került a testületbe a lista negyedik helyén álló Antunovits.) Mandátumot szerzett továbbá Farkas Gáborné Szalai Tímea (Mi Hazánk) és Való Viktor (MKKP).

Elsőként a polgármester, majd a képviselők tették le esküjüket. Ezt követően dr. Kiss László volt alkotmánybíró köszöntötte a grémiumot. Érzékletes és érdekes történeteket, illetve saját élményeket felelevenítve világított rá, milyen tulajdonságokra van szükségük azoknak, akik a képviselő-testületben szolgálják a választókat. A demokrácia ismeretétől a külföldi jó gyakorlatok átvételén át a jó városszervezésig számtalan példát említett.

A testület tagjait Csőzik László polgármester is köszöntötte, aki felhívta a figyelmet egy különleges egybecsengésre: 1243-ban ezen az napon, azaz október 2-án kelt az az okirat, amelyben első alkalommal említik Érdet: Tádé fia János Érd faluban lévő birtokrészét eladta Mihály veszprémi ispánnak – mondhatjuk tehát, hogy ez Érd napja, és egyben az új önkormányzati ciklus kezdete is.

Dr. Csőzik László leteszi a polgármesteri esküt

Csőzik László hangsúlyozta: nagyon küzdelmes volt az előző ciklus – covid, háború, rezsiválság -, és a következőben is „fel kell kötni a gatyát.”

„Komoly megpróbáltatások várnak ránk. Nem tudom azt ígérni, hogy forrásbőség lesz, és arról kell majd vitatkoznunk, hogy hogyan költsük el a sok pénzt. Arról kell majd döntenünk, hogyan tudunk abból a kevésből a lehető legjobbat tenni az emberekkel. Nem kiváltság, hogy itt ülhetünk, hanem szolgálat, és kérem, ezt minden képviselőtársam zárja a szívébe.”

„Érden az alapvető infrastruktúra még mindig hiányos, olyan alapdolgokat kell kezelnünk, amelyeket más városok már régen meghaladtak. Érdet száz éve feszíti ez a probléma. A lakosság egyre nő, és minden esztendőben 750 újszülött jön a világra. Érd fiatal, lüktető város. Kevesen tudják, hogy ide van bejegyezve – egy főre jutóan – a legtöbb szabadalom. Ez arra utal, hogy óriási lehetőségek vannak a szürkeállomány tekintetében. Itt olyan emberek élnek, akik sokat tudnak. És nem csak azért, mert sok egyetemet végeztek. A keresett szakmunkásokról is beszélek. Erre az emberi erőforrásra kell leginkább hagyatkoznunk, őket szolgáljuk, őket kell bevonnunk a helyi kormányzásba” – hangsúlyozta Csőzik László.

IV. László király Érdet említő, 1291-ben kelt adománylevelének másolatát mutatja meg az új testületnek a polgármester

Arra kérte képviselőtársait, hogy segítsenek azoknak, akik panasszal fordulnak hozzájuk, és tegyenek meg mindent azért, hogy az adott probléma megoldódjon. „Olyan város polgármestere szeretnék lenni, ahol nagyon sok dolog köti össze a polgárokat, ahol nem azt nézzük, hogy a másik hol különbözik tőlünk, hanem a sokszínűségben, az elfogadásban és a szolidaritásban jelentkezik az a szeretet, amire a jobboldali keresztény ember azt mondja, hogy a krisztusi hagyományokból ered, a baloldali ember pedig azt, hogy az egyenlőség felfogásából.”

„Tudom, hogy akik itt vannak, más-más ideológia mentén próbálják szolgálni a közjót. Összeköt minket az, hogy ezt a nyolcvanezres közösséget kell szolgálnunk, teljes szívünkből és lelkiismeretesen. Ha jól szolgáljuk, ez a közösség tovább tud erősödni.”

Csőzik László arról is beszélt, hogy nagyon fontos, hogy a városnak legyen saját identitása. Érd nagyon népszerű város lett, csakhogy az önkormányzat nem tudja kiszolgálni a megnövekvő lakosság igényeit.

„Forrást kell gyűjtenünk, hogy jusson járda- és útépítésre, óvodabővítésre, iskolafelújításra, új piacra és új kultúrházra. A sok pénzt nem tudja más helyettesíteni, mint a leleményesség, az innováció és a találékonyság. Nem könnyű időszakban élünk, ezért azt kérem, próbáljunk meg együttműködni, a magunk kreativitásával továbbvinni Érd jövőjét. Nem lesz könnyű. Elindul egy új európai uniós ciklus. Cél, hogy hozzáférjünk azokhoz a forrásokhoz, amelyeket megszavaztak Érdnek” – mondta a polgármester, aki Aradszki András országgyűlési képviselőtől azt kérte, keressék azt, hogy tudnak közösen dolgozni Érdért, megtalálni azokat a kooperációs lehetőségeket, amelyek mentén a város tovább fejlődhet.

A köszöntőt követően a testület megválasztotta a két főállású alpolgármestert, Szűcs Gábort és Harmat Ákost, akik letették esküjüket.

Az alpolgármesterek mandátuma szeptember 30-án lejárt, a frakció pedig szavazott a következő ciklus alpolgármestereiről. Ennek értelmében Szűcs Gábor folytatja, Tetlák Örs viszont a most kezdődő ciklusban nem tölt be alpolgármesteri tisztet.

Tetlák közösségi oldalán is tájékoztatott róla, a Szövetség Érdért júniusban megválasztott frakciójának többsége úgy döntött, hogy ne folytassa alpolgármesterként a munkát. Hozzátette: kilép a Szövetség Érdért Egyesületből és az új frakciónak sem kíván tagja lenni.

Az új ciklus alpolgármesterei: Harmat Ákos és Szűcs Gábor

A grémium létrehozta az állandó bizottságokat, amelyek a következők:

  • Gazdasági és Fenntarthatósági Bizottság (elnök: Csépán István)
  • Közbiztonsági és Sport Bizottság (elnök: Lengyel Péter)
  • Köznevelési és Kulturális Bizottság (elnök: Révész Gabriella)
  • Pénzügyi Bizottság (elnök: Gasparik Gábor)
  • Szociális és Egészségügyi Bizottság (elnök: Csornainé Romhányi Judit)

Emellett megválasztottak egy ifjúsági ügyekért felelős tanácsnokot, Gyekiczki Márton személyében, aki szintén letette esküjét, ahogy a bizottságok külsős tagjai is.

Gyekiczki Márton, a város ifjúsági ügyekért felelős tanácsnoka leteszi az esküt

A testület az ülés második felében döntött a polgármester és az alpolgármesterek illetményéről és költségtérítéséről, illetve a leköszönő alpolgármester végkielégítéséről.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email