mav_volan_bkk_boritokep

Minden, amit tudni akarsz a közösségi közlekedésről

mav_volan_bkk_boritokep

Minden, amit tudni akarsz a közösségi közlekedésről

Új sorozatot indítunk oldalunkon, a Budapesti Közlekedési Központ együttműködésével. Górcső alá vesszük az új tarifarendszert, és a legfontosabb, ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Március 1-jén új időszámítás kezdődött a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedésben, és az új tarifarendszer létrejötte miatt jelentős strukturális átalakulások történtek.

A fővárosba ingázó érdieknek jelentős és nagyon fontos változás, hogy a Pest megyére váltott havi vármegyebérlet, valamint az országbérlet érvényes a  BKK-járatokon is, így aki vonattal utazik a fővárosba, majd BKK-járatra száll, nem kell, hogy Budapest-bérletet is vásároljon.

Az új tarifarendszernek országszerte pozitív fogadtatása volt, hiszen így olcsóbb lett a közösségi közlekedés, és egyszerűbb a bérletvásárlás. Ugyanakkor még mindig sok kérdés merül fel az új bérletekkel kapcsolatban, ezeket gyűjtötte csokorba a BKK, természetesen meg is válaszolva őket.

Melyik felnőtt bérlet éri meg a legjobban?

Ha valaki csak Budapesten belül utazik a BKK-val (például azért, mert Érdről autóval közlekedik a legközelebbi fővárosi P+R parkolóig), annak a 8950 forintért elérhető Budapest-bérlet éri meg a legjobban. Aki viszont Érdről utazik vonattal, busszal, annak a 9450 forintos Pest vármegyebérlet a pénztárcakímélő választás. Ha valaki kisgyermeket nevel és rendszeresen közlekedik csak Budapesten belül, akkor számára a kisgyerekes Budapest-bérlet a legjobb alternatíva.

Diák vagyok, milyen bérletet vegyek?

A diákok 14 éves korig ingyenesen utaznak országszerte. 14 év fölött nappali vagy esti tagozatos tanulóknak a kedvezményes Pest vármegyebérlettel éri meg utazni, míg a levelező tagozatosok – ahogy eddig is – teljes árú bérlettel (Budapest-bérlettel, Pest vámegyebérlettel vagy országbérlettel) tudják igénybe venni a BKK szolgáltatásait. A kedvezményes vármegyebérlet 945 forintba, az országbérlet 1890 forintba kerül.

Fontos: kedvezményes vármegye- és országbérletet csak érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező fiatalok vásárolhatnak. A külföldön kibocsátott diákigazolvánnyal csak teljes árú vármegye- vagy országbérlet vásárolható.

Mi a helyzet a nyugdíjasbérletekkel?

Sok kérdés érkezik a BKK-hoz a nyugdíjasbérletekkel kapcsolatban is. Jó tudni: azok a 65 év alattiak, akik ellátottak utazási utalványára jogosultak, idén március 1-jétől ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben, és 90 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak vármegye- és országbérletet.

Egy Budapesten kívül élő, ellátottak utazási igazolványával rendelkező nyugdíjas tehát díjmentesen juthat el az agglomerációból a fővárosba (például vonattal), Budapesten belül pedig a kedvezményes vármegyebérlet számára az ideális választás a helyi közlekedés használatához.

65 év felett továbbra is díjmentesen lehet közösségi közlekedni országszerte.

Csak a 14 év alattiak utazhatnak díjmentesen?

Nem. Az új tarifarendszer bevezetésével díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik március 1-je előtt 90 százalékos kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben (a helyi közlekedést korábban is díjmentesen használhatták).

Nem kell menetjegyet váltaniuk többek között a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban, illetve a fogyatékossági támogatásban részesülő, a gyógypedagógiai intézményekben és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanulóknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben.

Érdemes neten megvenni a bérletet?

A BKK valamennyi bérlettípusa, illetve a havi vármegye- és országbérlet is elérhető a BudapestGO applikációban. Ez azért is jó választás, mert nemcsak a BKK, hanem a Volánbusz járataival és a MÁV vonataival is lehet utazást tervezni a fővárosban és az agglomerációban. Emellett valós idejű járatinformációk, forgalmi változások is elérhetők a BKK népszerű applikációjában.

 

Fotó: ÉrdMost archív, Pexels, Freepik, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email