EöryemlékkiállításCZB12

Eltemetett és megvalósult álmok – megnyílt az Eőry-emlékkiállítás

EöryemlékkiállításCZB12

Eltemetett és megvalósult álmok – megnyílt az Eőry-emlékkiállítás

Olyan önarcképsorozatot láthatunk az Érdi Galériában, amit eddig még nem mutattak be kiállításon. Ránk vár, hogy megfejtsük a képek szimbolikus, rejtett üzenetét.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Eltemetett és megvalósult álmok címmel nyílt nagyszabású kiállítás a nyáron eltávozott Eőry Emil festményeiből és szobraiból az Érdi Galériában. A kiállítás alapkoncepciója a művésztől származott: tervezte, hogy bemutatja a galériában önarcképsorozatát és válogatott szobrait.

Nagy Barbara művészettörténész, a kiállítás kurátora és ifjabb Eőry Emil a művész előzetes tervei alapján válogatták ki a tárlat anyagát.

Eőry Emil szobrait is megcsodálhatjuk

Kiállításon ezidáig nem szereplő, az alkotó pályáját lezáró festményeket és szobrokat egészítettek ki néhány korábban készített főművel. Így a nagyközönség számára is ismert alkotások teremtik meg a kapcsolatot Eőry Emil munkásságának utolsó korszakaival.

Ahogy a péntek délutáni kiállításmegnyitón Csőzik László polgármester fogalmazott, Eőry Emil korszakos, iskolateremtő művész volt. „Ő az egyik legismertebb embere Érdnek. Nem Érden született, de szinte teljes életét itt élte le. Gyermekéveiben gyökértelennek érezte itt magát – később ez változott szerencsére.

Csőzik László

Ötévesen, 1944 őszén a szövetséges bombázások idején felzúgtak szirénák és megszólaltak a légvédelmi ütegek a KALOT-dombon. A kis Emil a félelemtől rettegve a szoba sarkába húzódott. A szoba sarka jelentette számára a biztos menedéket, a fogódzót, hogy ne rettegjen annyira.

A sarok, ez a három felé osztott mező, szinte beleégett a képzeletébe, és élete utolsó éveiben ez a motívum visszatért” – mutatott rá Csőzik László.

Szöglet

„Emil nagyon aktív volt a közösségi oldalon. Nyáron tette közzé a Búcsú a fegyveremtől című alkotást. Mi az ő  fegyvere? Az ecset. Nagyon sokan kérdezték: ugye, nem hagyod abba? Ugye, csak viccelsz? Nincs baj? Ő pedig őszintén válaszolt. Szembe kellett néznie élete végességével ebben az utolsó időszakban.”

„Eőry Emil minden alkotását úgy hozza létre, hogy az elgondolkodtassa az embert. Képeivel az egész életre, és annak történéseire rezonált. Sok megfejtése van ezeknek a képeknek, ahogy Emil is nagyon sokrétű ember volt, öröm volt vele minden beszélgetés. Szívünkben, lelkünkben, emlékezetünkben megőrizzük őt” – zárta szavait a polgármester.

Búcsú a fegyveremtől

A kiállítást Verba Andrea művészettörténész nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy mi mindent tanult a fiatalabb generáció Eőry Emiltől, és mekkora hatással van a városra művészete.

„Ezen az emlékkiállításon különleges meghívást kapunk a találkozásra és az emlékezésre. Érd a művész otthona, és a város különböző pontjain feltűnő köztéri alkotások mind a mai napig szimbólumokba rejtve, mégis nyilvánvaló közvetlenséggel formálják az itt élők érzelmi életét.”

Verba Andrea

„A család, illetve az évtizedeken át vezetett gyermek és felnőtt képzőművészeti körök, alkotótársak, számos tanítványa, a művésztelepek és -barátságok szerteágazó kapcsolati hálója érzi fájó hiányát. Közben őrzi karakteres, szemléletformáló művészi, tanári és emberi jelenlétének emlékét.”

Öreg juhász

„A kiállítást nézve úgy tűnik, a múló idő kapujában állunk. Az elénk táruló életműben van valami végérvényes, hiszen lezárult egy alkotói folyamat, ugyanakkor van valami megfejtésre váró, szimbolikus jelenlétbe rejtett üzenet is, aminek teljességgel soha nem tudunk a nyomára jutni” – hangsúlyozta.

Nagy Barbara, a kiállítás kurátora az ÉrdMostnak elmondta: mintegy ötven alkotást állítottak ki.

„A képek nem kronologikus sorrendet alkotnak. Abban a tekintetben igen, hogy az elmúlt másfél évtized alkotásai adják a gerincét az anyagnak, de inkább tematikus rendet igyekeztünk követni: legfontosabb témák, visszatérő motívumok adják a rendezési elvét egy-egy teremrészletnek.”

Eőry Emil két önarcképe, 1973-ból és 2007-ből

„Szeretném kiemelni Eőry Emil művészetének sokrétűségét, ami ezen a kiállításon is megfigyelhető. Vegyük például a szobrászi munkásságát: különböző anyagban, különböző méretben és témákban hihetetlen szakmai alázattal alkot, emellett a festészet területén is kiemelkedő. Összetettség és egységesség jellemzi – zárta szavait Nagy Barbara.

Nagy Barbara

A kiállításmegnyitón közreműködött Győrffy Gergely hegedűművész, Eőry Emil özvegye pedig a Kész a leltár című József Attila-verset szavalta el.

 

 

A kiállítást számos gyerekek és felnőttek számára szervezett program kíséri. A galéria kurátori tárlatvezetést szervez október 10-én 17:30-tól Nagy Barbara művészettörténésszel, amelyre szeretettel várják az érdeklődőket. A rendezvény ingyenes.

Az emlékkiállítás 2025. január 11-ig tekinthető meg az Érdi Galéria nyitvatartási idejében (szerda: 12:00–20:00 óráig, csütörtök, péntek, szombat: 10:00–17:00 óráig).

 

Fotó, videó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email