VirágzóÉrdiPortaCZB

Ők művelik Érd legszebb kertjeit

VirágzóÉrdiPortaCZB

Ők művelik Érd legszebb kertjeit

Szeptember 19-én kiosztották a 2024-es Virágzó érdi porta pályázat díjait.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érden régi hagyománya van már a Virágzó érdi porta pályázatnak: az itt élők több kategóriában nevezhetik kertjeiket, erkélyeiket a megmérettetésre, az önkormányzat fenntarthatósági bizottsága pedig elismerő oklevéllel, kerámiatáblával és vásárlási utalvánnyal díjazza a kategóriák legjobbjait.

Andrasek Mónika, a bizottság elnöke az átadási ceremónián köszöntötte a résztvevőket, kiemelve: a pályázat egyik alapvető célja a kertkultúra felvirágoztatása, és az általános kerthasználatban történő szemléletváltás. Szeretnék elérni azt is, hogy az érdi porták újra gondozás alá kerüljenek, és minél többen termeljenek és fogyasszanak egészséges élelmiszert.

Andrasek Mónika

Tetlák Örs alpolgármester szintén köszöntötte a résztvevőket, kiemelve: nagyon büszkék rá, hogy évről évre több pályázat érkezik a Virágzó érdi porta felhívásra. „Szeretnénk zöld, klímatudatos várossá válni, de ez Önök nélkül nem fog menni. Ha egyféleképp, egy irányban gondolkodunk, akkor előre tudunk lépni, és egy még zöldebb, még szerethetőbb városunk lesz” – hangsúlyozta, hozzátéve: minél több a jó példa, a város és lakói együtt érdemi változást tudnak elérni.

Tetlák Örs

Az elbírálás folyamatában idén már nem csak a bizottság tagjai, hanem szakértők is részt vettek. Kesztler Teréz és Áy Anna kertészmérnökök véleményezték a benyújtott pályázatokat, és nemcsak esztétikai, hanem kertészeti, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vettek, természetesen a kategóriától függően.

Áy Anna

Mint az ÉrdMostnak elmondták, nehéz volt a döntés, hiszen nagyon sok szép kertet láttak, esztétikus növényösszeállításokkal. A szakértők szerint jó volna, ha a pályázat során a fákat, illetve a fásítást is fókuszba helyeznék. Szerencsésnek tartanák azt is, ha minden kategóriában lenne egy kérdőív, amelyet a pályázó töltene ki a jelentkezéskor. Ezzel a döntés is könnyebbé válna, és a jelentkezők is lehetőséget kapnának arra, hogy részletesebben bemutassák a kertjüket. A kérdőív kidolgozásához a két szakértő a segítségét is felajánlotta.

Kesztler Teréz

Andrasek Mónika az ÉrdMostnak elmondta: a szakemberek javaslatait mindenképp figyelembe veszik, és továbbadják az októberben újonnan felálló fenntarthatósági bizottságnak, hiszen az a cél, hogy a Virágzó érdi porta pályázat évről évre jobb legyen.

És most következzenek a nyertesek:

Virágzó érdi porta: 1. Bacsa Lajos, 2. Balogh Jánosné, 3. Greksza Jolán

Bacsa Lajos

Bőtermő érdi konyhakert: 1. Hege Adrienn, 2. Vászon Józsefné, 3. Hugyák Sándor

A díjat Hege Adrienn távollétében a férje vette át

Szép érdi utcafront: 1. Auer Imréné és lakóközössége, 2. Habina-Ajtai Nóra, 3. Molnár Ildikó

Auer Imréné (jobbra)

Szép érdi erkély, terasz: 1. Dr. Horváth László, 2. Kónya Jánosné, 3. Kiss Balázs

Dr. Horváth László

Ökokert: 1. Kiss Judit, 2. Sekk Patrícia, 3. Bodoricsné Takács Katalin

Kiss Judit

Idén először különdíjat is kiosztott a zsűri: az elismerést Mészáros Sándor vehette át.

Mészáros Sándor

Kertjét, ahogy a többi első helyezettét is, az ÉrdMost, illetve az Érdi Újság hasábjain bemutatjuk a következő hetekben.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email