Fotó: Draskovics Ádám

Lehet, hogy jobban jár a beteg, ha nem Érden kezelteti magát

Fotó: Draskovics Ádám

Lehet, hogy jobban jár a beteg, ha nem Érden kezelteti magát

A Járóbeteg Irányítási Rendszernek köszönhetően akár hónapokkal hamarabb bejuthatunk bizonyos szakrendelésekre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) ugyan nem újdonság, egy ideje már az érdi Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben is bevezették, ugyanakkor az intézmény főigazgatója friss Facebook posztjában most külön is felhívja a betegek figyelmét, hogy milyen lehetőségek rejlenek benne.

Mint Bárány Zsolt írja, posztjának apropója, hogy a Romics urológiai szakrendelése „elképesztően leterhelt”. Ez egyébként minden bizonnyal sok más szakrendelésről is elmondható, legalábbis ha nyitott szemmel járunk a városban, és figyeljük a lakosság különböző fórumokon megfogalmazott tapasztalatait.

Éppen ezért az intézményvezető a JIR megismerését és használatát javasolja, amivel heteket, hónapokat, sőt, akár éveket is spórolhatunk. A rendszer lényege ugyanis az, hogy az állami egészségügyi ellátás keretében most már bárhonnan, illetve bárhova foglalhatunk magunknak időpontot az országban. Ez pedig azért lehet érdekes, mert ugyan lehet, távolabbra kell utaznunk a vizsgálatért vagy ellátásért, viszont akár már a következő napokra kaphatunk időpontot.

Ez úgy lehetséges, hogy komoly kapacitásbeli különbségek vannak, lehetnek egyes egészségügyi intézmények között. Bárány Zsolt példaként a már említett urológiát hozza fel:

„Vélhetően a következő mondatért fognak fővárosi főigazgató kollégáim megkövezni: az orvos létszám miatt a budapesti előjegyzési idők általában jóval rövidebbek, mint amiket mi a Romicsban tudunk biztosítani. Ma reggel az applikációban urológiára például Budapesten 7 (!) különböző helyen találtam néhány héten belüli időpontot”

– fogalmaz.

Vagyis a rendszer a betegre bízza, hogy hajlandó-e utazni az ellátásért. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, mivel a JIR-t még fejlesztik, ezért pillanatnyilag nem teljesen gördülékeny. Egyrészt a beutaló köteles rendeléseknél még nem, kizárólag a nem beutalóköteles rendeléseknél működik, és utóbbinál is csak bizonyos rendelések esetén.

Ettől függetlenül a főigazgató mindenképp az új rendszer igénybevételére biztat mindenkit.

„Azt javaslom tehát, hogy töltsék le az Egészségablak applikációt és annak segítségével (esetleg az EESZT felületen vagy a 1812-es számot hívva) mostantól nézzenek körül, ha nem beutaló köteles rendelésre szeretnének időpontot kapni. Ha találnak szabad időpontot, a döntés az Önöké: kivárják a távoli időpontot a Romicsban vagy utaznak az elérhető közelebbi időpontért.”

Bárány Zsolt egyúttal megjegyzi, azok, akik máshová mennek, ők feltétlenül mondják le az érdi szakrendelőbe foglalt időpontjukat.

Címlapkép: ÉrdMost archív belső képek: Freepik, ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email