kanikulahosegidojarasPixabay

Másodfokú hőségriasztás van érvényben

kanikulahosegidojarasPixabay

Másodfokú hőségriasztás van érvényben

A nyár utolsó hetében nem kímél minket az időjárás, érdemes a szervezetünkre odafigyelni a elkövetkezendő napokban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan másodfokú hőségriasztást rendel el 2024. augusztus 24. (szombat) 00.00 órától 2024. augusztus 30. (péntek) 24.00 óráig – írja közös közleményében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a tartósan meleg időszak életkortól függetlenül az egészségesek szervezetét is megviseli, de a krónikus betegek veszélyeztetettsége még nagyobb. A magas hőmérséklet miatt kialakuló tünetek kezelésénél legfontosabb a test hűtése, valamint a folyadék- és sópótlás.

A hőség okozta stressz a vérkeringés és a perifériás erek túlzott igénybevételéhez vezethet, ami elsősorban a szívet és a tüdőt érintő betegségekre, illetve a cukorbetegségre van kedvezőtlen hatással.

„Az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Fokozottan figyeljünk egymásra!”

– figyelmeztetnek a szakemberek.

A nyár utolsó hete tehát biztos, hogy mindekit próbára tesz, hiszen az előttünk álló napokban a hőmérő 35 fok közeli értékeket mutat majd.

A HungaroMet előrejelzése szerint hétfőn sok napsütés mellett fátyolfelhők lesznek az égen, emellett a középső országrészben lehet több gomolyfelhő, amelyekből egy-egy helyen zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. A Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében az északi, északkeleti szelet kísérik élénk, főként a Bodrogközben, valamint az Északnyugat-Dunántúlon és a Balaton térségében olykor erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 37 fok között alakul.

Kedden az erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhőzet mellett több órára kisüt a nap. Szórványosan előfordul záporeső, zivatar. Az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül, néhol megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 14, 23, délután 27, 35 fok között valószínű, délkeleten a magasabb értékekkel.

Szerdán napos idő várható helyenként gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Csak egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki. Az északkeleti szél sokfelé megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 14, 21, délután 30, 35 fok között valószínű.

 

fotó: pixabay.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email