kanikula_nyar_forrosag_pixabay

37 fokos hőség és zivatar is várható a hétvégén

kanikula_nyar_forrosag_pixabay

37 fokos hőség és zivatar is várható a hétvégén

Narancs figyelmeztetést adtak ki több megyére, a kánikula miatt a népegészségügyi központ is megszólalt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Néhány napig országszerte intenzív hőségre számíthatunk, szombaton 34 Celsius fok, vasárnap napközben pedig akár 37 fok is várható hőmérsékleti csúcsként – figyelmeztet hétvégi, a távirati irodának is elküldött előrejelzésében a Hungaromet meteorológiai szolgálat.

A Hungaromet szombaton három megyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki a forróság miatt: Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron területén 27 fok felé emelkedhet az átlaghőmérséklet.

A meleg aztán vasárnap csak fokozódik. Az északkeleti megyék (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád) kivételével az ország nagy része narancssárgába borul a meteorológusok térképén, hétfőre pedig Békés megye területére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Igazi enyhülés csak keddre várható –derül ki a met.hu-n közölt adatokból. Tegyük hozzá, a felsorolt északkeleti megyékben szombaton villámlással kísért zivatar is várható.

A zivatarok vasárnap aztán az ország más északi megyéire is kiterjednek, Borsodtól Győr-Moson-Sopronig, a záporokat olykor jégeső is kísérheti.

Mi a helyzet Érden?

Érden szombaton napközben  32 fokos, vasárnap-34 fokos csúcshőmérséklettel számíthatunk, a forróság csak az éjszakai órákra enyhül 22, illetve 21 Celsius fokig.

Vasárnapra kissé megélénkül, 38-39 kilométer/órás erejű lehet a szél, és gyenge, estére pedig alig 1 milliméternyi záport jelez előre a szolgálat honlapja. Nagyobb csapadékra szombaton

Nem riasztanak, figyelmeztetnek

A hőség miatt közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), bár hangsúlyozták, hogy hőségriasztás még nem lenne indokolt. A nagy melegben több folyadék, lehetőség szerint víz fogyasztását javasolják, valamint a déli órákban a tűző napon tartózkodás mellőzését, és napvédő krémek, továbbá sapka, vagy kalap viselését.

A népegészségügyi központ arra is figyelmeztet, hogy

  • vízparton tartózkodás esetén felhevült testtel senki se ugorjon vízbe,
  • a hőségben kerülendő a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztása,
  • mindenki fokozottan figyeljen magára és egymásra is, a gyermekeket, házi kedvenceket senki se hagyja parkoló autóban, ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot,
  • biciklitúrázáskor pedig a közterületi kutaknál érdemes bevizeznünk a testünket.

Nyitókép: illusztráció, előrejelzés: met.hu

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email