A selective focus shot of a thermometer in the beach sand with a blurred background

Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás

A selective focus shot of a thermometer in the beach sand with a blurred background

Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás

Az ország egész területén szombat éjfélig a legmagasabb szintű hőségriadó van érvényben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az országos tisztifőorvos a Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére 2024. június 19-én (szerda) 0.00 órától 2024. június 22-én (szombat) 24:00 óráig – hívja fel a  figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek

– írják a veszélyekről.

Azt kérik az állampolgároktól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban pedig semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, továbbá a sapka, vagy kalap viseléséről sem.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban a legmelegebb órákban folyamatosan 30 fok felett lesz a hőmérséklet. Szerdára azt írják, hogy túlnyomórészt napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadék nem lesz. A délnyugati, déli szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő.

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt mindössze csütörtökön esik vissza néhány fokot a hőmérséklet, de akkor sem mérhetünk 30 foknál kevesebbet. Pénteken felhősödés kezdődik, de csapadék még nem várható, a nappali maximumok is 34 fok körül alakulnak. Szombaton sem enyhül a hőség, mindössze annyi változás lesz, hogy előfordulhat némi csapadék.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli  meleg.

A vízparton tartózkodók hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek! Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

– hívják fel a figyelmet.

Ilyen időszakban fontos a fokozott odafigyelés. A gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet.

Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. Ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként az önkormányzat engedélyezi. Ha grillezünk vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül.

 

fotó: freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email