buszpalyaudvar1AK

Ne lepődjön meg, ha verset hall a peronon

buszpalyaudvar1AK

Ne lepődjön meg, ha verset hall a peronon

A helyi buszállomáson is felhangzanak majd klasszikus és kortárs versek a nyáron. Megkérdeztük az utasokat, mit szólnak a kezdeményezéshez.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Aki nyaranta a Balaton felé utazik vonattal, többször hallhatta már, hogy a tóparti állomások hangszóróiból klasszikus és kortárs magyar versek szólnak, színészek, előadóművészek tolmácsolásban. Idén is visszatér Vers a peronon program, méghozzá kibővítve, mivel a HÉV és a Volánbusz is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Így idén a MÁV-VOLÁN-csoport 69 állomásán összesen 38 vers hangzik el a következő hónapokban.

Augsztus 31-ig 43 vasútállomáson és megállóhelyen, 23 Volánbusz-állomáson és 3 HÉV-állomáson hallhatók a kiválasztott versek. 33 magyar költő 38 versét élvezhetik az utazók.

A költők: Ady Endre, Áfra János, András Sándor, Áprily Lajos, Csukás István, Dukay Nagy Ádám, Faludy György, Géczi János, Hartay Csaba, Hervay Gizella, József Attila, Juhász Ferenc, Kemény István, Kemény Zsófi, Kosztolányi Dezső, Kukorelly Endre, Lator László, Móricz Zsigmond, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Sziveri János, Szőcs Géza, Szőcs Petra, Terék Anna, Térey János, Váczi Mihály, Varró Dániel, Visky András, Wass Albert, Weöres Sándor és Zalán Tibor.

Az előadók: Baj László, Beck Zoli (30Y), Cserhalmi György, Csuja Imre, Ecsedi Erzsébet, Földeáki Nóra, Für Anikó, Gáspár Sándor, Hegedűs D. Géza, Holecskó Orsolya, Kemény Zsófi, Korhecz Imola, Mácsai Pál, Mihály Péter, Müller Péter Sziámi, Nagy Péter, Őze Áron, Szálinger Balázs, Szarvas József, Szűcs Krisztián (HS7), Terék Anna és Tóth Ildikó.

A megállókat most nem soroljuk fel (aki kíváncsi rájuk, itt megtalálja), legyen elég annyi, hogy Alsóörstől Zircig számtalan vasútállomáson csendülnek fel az ismert és a ritkábban hallott művek. A csatlakozó volánbuszállomások között pedig ott van az érdi is.

Az akció június 4-én kezdődött, de Érden egyelőre még nem verik vissza egyetlen magyar költemény strófáit sem a falak. Megkérdeztük a buszra várakozókat, illetve a jegypénztárban dolgozókat, hogy tudnak-e erről a remek kezdeményezésről, de aki hallott róla, az sem Érd, hanem egy másik település vonatkozásában.

Ugyanakkor minden általunk megkérdezett utas nagyon jónak tartja a kezdeményezést. „Próbáljuk ki, majd szól, akinek nem tetszik” – nevetett az egyik utas.

„Mi szeretjük az irodalmat, a festészetet, a sportot… A lányom magyar szakos, az unokáim versmondó versenyt nyertek. Persze, nem mindenki fogékony rá, de egy idő múlva tapad az emberre, nem igaz? – mondta egy másik idős hölgy.

A harmadik megkérdezett utas egy kicsit riadtan kérdezte: a hallgatóknak is be kell kapcsolódniuk, netán folytatniuk a verset? Mikor megnyugtattam, hogy nem, azt mondta, így már más, és nagyon örül neki.

Szemmel láthatóan sokan szeretik a költészetet. „Míg itt várakozunk, unatkozunk, legalább élvezzük a verseket” – többen is így vélekedtek. Volt ugyanakkor, aki szerint azért aggályos ez a dolog, mert a buszok zúgásától alig lehet majd hallani a költeményeket.

„Látja? Most is milyen erős a motorhang” – mutatott a hölgy az egyik bent álló járműre.

Hogy mennyire lesznek így élvezhetők a versek, mikor kezdődik az akció és milyen időközönként játsszák be a költeményeket, azt még nem tudjuk. Megkérdeztük a Volánbusz kommunikációs osztályát, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS: Megérkezett a Volánbusz válasza: az érdi autóbusz-állomáson 9:20-9:25, illetve 10:20-10:25 között lehet verset hallgatni a peronon.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email