409452180_10222758300497514_1746838758307611235_n

Mikulásnak öltözve kampányoltak a fideszesek

409452180_10222758300497514_1746838758307611235_n

Mikulásnak öltözve kampányoltak a fideszesek

A Mikulásvonaton hemzsegtek a kormánypárti politikusok - írja az rtl.hu oldal.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Több százan szálltak fel tavaly december 2-án arra az Érdről induló vonatra, amelyet eredetileg a Nagycsaládosok Országos Egyesülete(NOE) rendelt meg a MÁV-tól, hogy Mikulás alkalmából ünnepi programmal lepje meg a gyerekeket – idézi fel az rtl.hu a hónapokkal ezelőtti programot. A rendezvény leírása szerint a résztvevők a vonattal Dunaújvárosba utaztak, majd onnan visszatértek Érdre, az út alatt pedig zenés programokkal szórakoztatták őket és ajándékokat osztottak nekik.

  • Az RTL cikkéből kiderül, hogy valószínűleg átverés történhetett. Közel ezer családot becsaptak, mivel nem közölték velük, hogy ez egy politikai rendezvény.
  • Átverték valószínűleg a Nagycsaládosok Országos Egyesületét is (NOE), hiszen az eredetileg politikamentes NOE rendelte meg a MÁV-tól a vonatot, de végül Kardosné Gyurkó Kata jelölőszervezete az ÉRteD Családbarát Városért Egyesület szervezte meg.
  • Mindehhez 1, 7 millió forintnyi szociálpolitikai támogatást használtak fel.
  • Érdekesség, hogy a MÁV szabályzata szerint a 90 %-os nagycsaládos jogosultságot ellenőrizni kellett volna a Mikulásvonaton, de a jelek szerint ezt egyáltalán nem ellenőrizték.

Jöjjenek a részletek!

Mint az ismert, a NOE elnöke, Kardosné Gyurkó Kata azóta a Fidesz által is támogatott polgármesterjelölt lett Érden, jelölő szervezete pedig az ÉRteD Családbarát Városért Egyesület. Az RTL-hez eljutott beszámolók szerint az eseményen több kormánypárthoz köthető politikus is részt vett, sőt, még a Télapó is fideszes volt, de erről előzőleg senki sem tájékoztatta a szülőket.

Az eseményt amúgy úgy tudták megrendezni, hogy a MÁV működtet egy úgynevezett charter vonatszolgáltatást, amelynek az a lényege, hogy ha egy nagy létszámú csoport (általában több száz fő) el akar jutni valahova, akkor rendelhet egy egész vonatot, amely a menetrend figyelembe vételével csak a kiindulási és végállomáson áll meg.

Azt, hogy fideszes politikusok sem maradtak távol az eseménytől, mi sem bizonyítja jobban, mint az erről készült Facebook-bejegyzések. Az rtl.hu szerint többek között posztolt a helyszínről Aradszki András országgyűlési képviselő, Gasparik Gábor, az érdi Fidesz frissen megválasztott elnöke, valamint Weidel Walter is, aki kormánypárti színekben indul képviselőjelöltként Érden.

Csengeri Attila, aki pedig a Szövetség Érdért Egyesület színeiben indul majd június 9-én a választáson, szintén részt vett az eseményen, háromgyerekes nagycsaládosként volt ott. A kísérő szülő  megdöbbenve nyilatkozott az rtl.hu-nak:

„Ahhoz, hogy felszállhassunk az érdi Mikulásvonatra, előzőleg regisztrálnunk kellett, de csak a helyszínen szembesültünk azzal, hogy az eseményen hemzsegnek a kormánypárti politikusok.”

Hozzátette továbbá azt is: meglepődtek, amikor az egyik fideszes képviselő fogadta őket az állomáson, az pedig végképp váratlan volt, hogy a vonaton a Télapó is egy kormánypárti politikus volt.

Az utazás költségeiről a MÁV az Átlátszó közérdekű adatigénylési oldalán keresztül adott tájékoztatást.

„A szolgáltatással összefüggésben a nagycsaládok utazási kedvezménye alapján 90 százalékos kedvezményű menetjegyet állítottunk ki, a beutazott távolságnak megfelelően 80 kilométeres övezetre, oda-vissza útra, a vonat teljes ülőhelykapacitásával megegyezően 633 darabot, melynek ára bruttó 189 900 Ft”

– írta a vasúttársaság.

Azt is hozzátették, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján ehhez bruttó 1,7 millió forint szociálpolitikai menetdíj-támogatás is kapcsolódik, ezt a részt tehát a költségvetés állta.

Sokak szerint ugyanakkor nem biztos, hogy mindenki nagycsaládos volt a vonaton, így az RTL megkérdezte, hogy minek alapján érvényesítették az összes férőhelyre a kedvezményt. Mint az kiderült, nem is csak nagycsaládosok szállhattak fel a járatra, az rtl.hu-nak nyilatkozó szülőktől pedig nem kértek igazolást arról, hogy jogosultak-e a 90 százalékos kedvezményre.

Amit fizetni kellett az eseménnyel kapcsolatban, azt végül az ÉRteD utalta át, mert a szervezést és a pénzügyi részt tekintve is átvették a projektet a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől. Másnap, december 3-án pedig indítottak egy másik vonatot is, mert óriási volt az érdeklődés, így összesen 1200-an utaztak a Mikulásvonattal – írja az rtl.hu, továbbá megjegyzik: a MÁV költségekről szóló tájékoztatása csak az első, december 2-i vonatra vonatkozik.

Az rtl.hu megkérdezte Kardosné Gyurkó Katát a decemberi esemény kapcsán arról, hogy  a szervezetének, az ÉRteD-nek miért közös az adatkezelése a Fidesszel „a 2024-es önkormányzati választási kampány időszakban szervezett, választási kampány programok, kampány tevékenység kapcsán”. A hírportál az érdi polgármesterjelölt válaszát teljes egészében, változtatás nélkül közölte, amely az rtl.hu cikkének legvégén található.

fotó: Gasparik Gábor Facebook-oldal

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email