strandolas_freepik

Ne vágjunk be két felest, ha strandolni megyünk

strandolas_freepik

Ne vágjunk be két felest, ha strandolni megyünk

Mindjárt itt a nyár, ezért megkérdeztük Bagyó Sándor vízimentőt, mire kell figyelni, hogy biztonságban érezzük magunkat a vízparton.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője volt a vendég az Érd FM: Bundáskenyér című reggeli műsorában, ahol – egyebek mellett – a vízimentők számára főszezonnak mondható nyári időszak volt a téma.

A szakember elsősorban az egyén felelősségét emelte ki. Mint elmondta, minden egyes fürdőzés előtt érdemes számításba venni a saját állapotunkat, valamint a külső körülményeket is.

Például milyen időjárás várható, lesz-e eső, lesz-e szél? Van-e bármilyen szintű viharjelzés? Bevettük-e a gyógyszereinket? Mit ettünk vagy ittunk mielőtt megmártózunk? Tisztában vagyunk-e a saját úszástudásunkkal? Fontos szempontok ezek, hiszen a fürdőzés mégiscsak egy fizikai megterhelésnek minősül, hangsúlyozta.

 

„Nem eszem magam degeszre, nem vágok be két felest. Ha nem vettem be a vérnyomácsökkentőt, és lemegyek a partra, miközben a nap tűzi a fejemet, kicsit ideges is vagyok mert elfújta a gyerek gumimatracát a szél, akkor könnyen felmegy a pumpa”

– fogalmazott Bagyó Sándor, aki hozzátette, hogy az iménti példákat az életből meríti, olyan esetekből, amiket több évtizedes pályafutása során tapasztalt. Szerinte, amikor az emberek szabadságon vannak, akkor sokszor úgy viselkednek, mintha az agyuk is szabira ment volna.

Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy számos területen kézzelfogható eredményeket sikerült elérniük. A hajósok, a horgászok, akik annak idején sokszor kerültek bajba, manapság már jóval ritkábban szorulnak a vízimentők segítségére. Többségük ma már felveszi a mentőmellényt, ami korántsem volt jellemző rájuk.

Mindez pedig a folyamatos oktatásnak köszönhető, amivel persze nem szabad leállni, és főként a gyerekeket, a fiatalokat megszólítva kell elmagyarázni, hogy milyen veszélyeket rejthet a víz, ha felelőtlenek vagyunk, tette hozzá Bagyó.

Egyébként a beszélgetésben számos más téma is szóba került. Kiből lehet jó vízimentő? Mennyire fejlett a magyarok a vízügyi kultúrája? Mennyire támogatja az állam a vízimentők munkáját?

Csak néhány izgalmas kérdés, hogy miért érdemes meghallgatni a teljes interjút.

Fotó: Freepik, Facebook/Bagyó Sándor hivatalos oldala

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email