csatornapenzek

Videón mutatjuk, hogyan lehet online visszaigényelni a csatornapénzt – videó

csatornapenzek

Videón mutatjuk, hogyan lehet online visszaigényelni a csatornapénzt – videó

Tájékoztató a csatorna közműcsatlakozási támogatásról, közismert nevén a csatornapénz visszafizetéséről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Itt van az önkormányzat tájékoztató videója arról, hogyan kell a csatornapénz visszaigényléséhez szükséges űrlapot kitölteni.

László Ferenc, a városháza szóvivője elmondta, érdemes az elektronikus igénylést választani, mert ehhez készült egy szoftver, ami lerövidíti az ügyintézést és a lakosok sokkal hamarabb juthatnak a pénzükhöz.

A személyes ügyintézés viszont lassítja a folyamatot, mert leterheli az önkormányzat kapacitását, hosszabb az átfutás, lassabban jutnak pénzükhöz a lakosok.

Az online ügyintézéshez készült egy kis videó, ami megmutatja, hogy lehet beadni az űrlapot.

Az önkormányzat alkotta jogszabály május 15-től teszi lehetővé a kérelmek beadását. A rendszer május 15-től, szerdától élesedik, az önkormányzat munkatársai kérik az érdieket, szerdától küldjék be a kérelmeiket, előtte még nem működik a szoftver.

Érd Közgyűlése 2024. május 7-i ülésén elfogadta a csatorna közműcsatlakozási támogatásról szóló önkormányzati rendeletet.

A csatorna közműcsatlakozási támogatás (a továbbiakban: csatornatámogatás) szociális alapon nyújtott pénzbeli támogatás.

A támogatásra a közműcsatlakozással érintett érdekeltségi egység (ingatlan) tulajdonosa a következő feltételekkel jogosult:

  1. a) az érdekeltségi egységet életvitelszerűen használja, tehát az az érdi lakóhellyel (állandó lakhellyel) rendelkező polgár, aki tulajdonosa annak az ingatlannak, amelyre befizette (és aki befizette) a közműfejlesztési hozzájárulást;
  2. b) nyugdíjban, ellátásban, járadékban vagy egyéb járandóságban részesül,
  3. c) vagy háztartásában az egy főre jutó havi NETTÓ jövedelem nem haladja meg az 570 000 forintot. (Ennek számítási módja egy négy fős – 2 szülő + 2 gyerek – család esetében például: 570 ezer forint szorozva 4 fő, elosztva a két szülőre. Tehát a jövedelemhatár egy ilyen család esetében átlagosan NETTÓ 1,14 millió forintos jövedelem szülőnként. Három gyerek esetén már átlagosan nettó 1,425 millió forint szülőnként.)
  4. d) mivel szociális támogatásról van szó, több ingatlanra történt befizetés esetén arra igényelhető vissza, amit életvitelszerűen használ a befizető-tulajdonos.

A támogatás ugyanazon érdekeltségi egységre csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a tulajdonosok, illetve az ingatlanban élő személyek és háztartások számától.

A támogatás mértéke a közműcsatlakozás során befizetett összeg, de legfeljebb 250 000 forint, amelynek igénylése az alábbi részletfizetési ütemezés szerint történhet:

– 2024-ben a befizetett összegnek a 200 000 forintot meghaladó része, de legfeljebb 50 000 forint,

– 2025-ben a befizetett összegnek a 150 000 forintot meghaladó része, de legfeljebb 50 000 forint,

– 2026-ban a befizetett összegnek a 100 000 forintot meghaladó része, de legfeljebb 50 000 forint,

– 2027-ben a befizetett összegnek a 50 000 forintot meghaladó része, de legfeljebb 50 000 forint,

– 2028-ban a befizetett összegből fennmaradó, legfeljebb 50 000 forint összeg.

A csatornatámogatás évente egy alkalommal állapítható meg. A csatornatámogatás iránti kérelemhez a jövedelem igazolását kell csatolni.

A kérelemnyomtatvány 2024. május 15. napjától kitölthető, illetve letölthető:

  1. Az e-onkormanyzat.hu oldalon az Önkormányzat Keresőnél Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatát kiválasztva, az Ügyindítás menüpont alatt a Szociális Kérelem űrlapot kiválasztva. Ügyfélkapuval belépve a személyes alapadatok jelentős részét automatikusan betölti a rendszer.
    A kérelem fontos eleme a jövedelemigazolás beküldése. Felhívjuk a tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy erre az űrlap kitöltését és beküldését követően van mód, ugyanis ilyenkor a rendszer automatikusan kéri majd egy külön ablakban a csatolmányok (így a jövedelemigazolás) feltöltését.
  2. Ezen oldal aljáról letölthetik, továbbá
  3. papíralapon a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán érhető el.

A kérelem elbírálásának maximális határideje a kérelem benyújtásától számított hatvan nap, ám az Önkormányzat törekszik a lehető leghamarabb elbírálni a kérelmeket.

Tisztelettel kérjük Ügyeleinket, hogy lehetőleg a kérelem benyújtásának elektronikus módját válasszák, mert ez jelentős mértékben lerövidíti az elbírálás idejét, így hamarabb megtörténhet a közműcsatlakozási hozzájárulás visszafizetése.

Az ügyintézéshez további tájékoztatást az ügyfélszolgálat és a Szociális és Egészségügyi Osztály telefonszámain elérhető ügyintézők nyújtanak.

Jelen tájékoztató Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 9/2024. (V.8.) rendelete alapján készült, de önkormányzatunk vezetése a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve nyitott arra, hogy a rendelet módosítsa, illetőleg a jogosultsági feltételeket részlegesen megváltoztassa, adott esetben könnyítse.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email