erdfenykepMFM5

Régi érdi fotók után kutatnak a múzeumban

erdfenykepMFM5

Régi érdi fotók után kutatnak a múzeumban

Dokumentumokkal és fotókkal szeretnék bővíteni a helytörténeti gyűjteményt, amelynek egy részét már digitalizálták, és szabadon megtekinthető.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Közösségek Hete egy országos rendezvénysorozat, amit immár nyolcadik alkalommal tartanak meg, május 20-26. között. A programban résztvevő közművelődési intézmények, civil szervezetek közt ott van a Magyar Földrajzi Múzeum is, amely ebből az alkalomból lakossági dokumentum- és fotógyűjtést hirdetett.

Május 21. és június 21. között várják az Érden élt, illetve élő emberekről, helyi eseményekről (felvonulás, körmenet, osztálykép stb.) készült fényképeket, az érdi épületeket, utcákat, műemlékeket ábrázoló fotókat, valamint az itt működő (és valaha működött) üzemek, gyárak, vállalkozások belső terét, külsejét, reklámtábláját, vagy épp a dolgozókat megörökítő képeket.

Köszönettel fogadják a helyi képeslapokat, szórólapokat, plakátokat, levelezéseket és iratokat, az Érden űzött mesterségekhez köthető tárgyakat.

Gyűjtik a városunk történelméhez, művészeti, kulturális, vallási életéhez és oktatásához kapcsolódó dokumentumokat, tárgyakat, és az Érdhez kapcsolódó személyes történeteket is.

„Ez egy értékmentő munka. Az örökösökre maradt fényképek, iratok, tárgyak gyakran nem mondanak semmit a negyedik-ötödik generációnak, és sok esetben a szemétben kötnek ki. Mi szeretnénk megmenteni és az utókor számára megőrizni ezeket” – mondta az ÉrdMostnak Lehoczki Zsuzsanna történész-muzeológus.

Aki szeretné a múzeumnak adományozni a padláson talált fényképalbumot, iratokat, Zsuzsát keresse a lehoczki.zsuzsanna@foldrajzimuzeum.hu címen, vagy a 06(23)363-036-os telefonszámon.

Zsuzsa elmondta, hogy a beérkező tárgyak, fotók a helytörténeti gyűjteményt gyarapítják majd.

„Tegyük fel, kapunk egy halom képeslapot. Először is átnézzük, és ha találunk olyat, ami nagyon sérült, vagy biztos, hogy nem Érden készült, azt különválogatjuk. Ilyenből egyébként nem sok van, egy-egy kép, dokumentum szokott csak kiesni a rostán, főleg az állaga (firkált, szakadt) miatt.

A bekerülő anyagot leltárba vesszük, megkapja végleges helyét. A képeket savmentes papírba csomagoljuk, hogy az állagromlástól megóvjuk, és feltöltjük a MúzeumDigitár rendszerébe, ahol a fotók, dokumentumok szabadon kereshetőek és megnézhetők.

Eddig körülbelül 700 képet töltöttünk fel Érdről, ami tán soknak tűnik, de annak tükrében, hogy a helytörténeti gyűjteményben körülbelül 5 ezer van, már nem is annyira… Ezeket folyamatosan töltjük fel, és másfél éven belül a teljes gyűjtemény kereshető lesz” – tette hozzá Zsuzsa.

Tán nem lepi meg az olvasót, hogy a fotók többsége a ’80-as évekből származik, és az ötezer kép mintegy felét Hancsovszki János fotóriporter készítette. Voltak ugyanakkor olyan helyszínei, csoportjai Érdnek, amelyekre kevesebb figyelem irányult – a velük kapcsolatos fotókat örömmel fogadják majd.

„Odaírjuk, hogy melyik utcában, korszakban és kiről készült a fotó – feltéve, hogy ki tudjuk deríteni. Két helyi közösségi oldalra is felteszem a képeket (Érd régi képeken és Érd és környéke régi képeken), ott általában tudnak segíteni” – zárta szavait Zsuzsa.

fotó: Magyar Földrajzi Múzeum

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Városgazda munkatársai és a helyi tűzoltók megállás nélkül dolgoznak, hogy a lakosság

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email