vaddisznó_freepik

Vaddisznók rohamozták meg a Fuvaros utcát – videó

vaddisznó_freepik

Vaddisznók rohamozták meg a Fuvaros utcát – videó

Egy olvasónk kapta lencsevégre az eltévedt állatokat, amelyek egyre gyakrabban tűnnek fel a sűrűn lakott területen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Felső-Parkvárosban vaddisznót látni lakott területen aligha számít újdonságnak, de amikor a jelenséggel szembesül az ember, mégis a telefonjához nyúl, hogy megörökítse ezeket az ellentmondásos pillanatokat.

Így tett Balogh Kornél, az egyik olvasónk is, aki a Fuvaros utcában csütörtökön reggel arra lett figyelmes, hogy a rendezett porták előtt libasorban vándorolnak a vaddisznók, amelyek többször is bejárták a területet. Úgy fogalmazott: „Szerintem ez azért a házak között tényleg nem túl biztonságos.”

Alább mutatjuk a felvételt is:

 

Igaz még fiatal példányokról van szó, de kezdik megismerni a környezetüket, feltehetően táplálék után kutatnak. Amúgy remek táplálékforrást jelent az emberi környezet, a lehullott dió például kiváló csemege, ahogy a kidobott háztartási és kerti hulladékot is szívesen fogyasztják, amiből egy kertvárosban találni bőven.

Ezért fordulhat elő, hogy az erdős területek szomszédságában megjelennek időszakonként a vaddisznók. Ez az állat pedig kiválóan alkalmazkodik a körülményekhez – és hozzánk. Mivel gyakrabban találkozhatunk velük, úgy tűnhet, hogy jelentősen megnőtt a vadállomány létszáma, pedig ez nem feltétlenül igaz.

Mivel az emberi tevékenység (vagy annak hiánya) jó életfeltételeket teremt a vaddisznóknak a lakott területen, nekünk kell tennünk azért is, hogy ez ne így legyen, ezzel is távol tartva őket. Kedvező változást hozhat, ha az elhanyagolt belterületi ingatlanokat, a vad számára táplálkozó- és búvóhelyeket biztosító területeket felszámoljuk, illetve a kerítéseket megfelelő műszaki állapotban tartjuk.

Sokat elérhetünk azzal is, hogy a kommunális és zöldhulladékot szabályosan tároljuk, ha nem hagyunk kint ételmaradékot, illetve nem etetjük szándékosan a vadakat.

Fontos ez azért is, mert ezek az állatok bizonyos időszakokban az emberre is veszélyesek lehetnek!

Például a kicsinyeit féltő vaddisznó támadhat, ezért ha valaki kutyával vagy kutya nélkül sétál az erdő közeli területeken, ezt kizárólag reggel 8 és este 7 óra között tegye, a kutyát pedig minden esetben tartsa pórázon – amely egyrészt alapvetően is kötelező, másrészt ilyen esetben kisebb az esély rá, hogy megzavarjuk a vaddisznókat.

Érd Megyei Jogú Város közösségi oldalán egy korábbi bejegyzésben felhívják a figyelmet: „ha mégis találkoznánk egy vaddisznóval, igyekezzünk nyugodtan elsétálni, mintha nem észleltük volna az állatot, vagy maradjunk egy helyben, amíg az állat távozik. Semmi esetre se kezdjünk el zajongani, vagy fenyegetően fellépni az állattal szemben! Élelmiszert ne hagyjunk az utcán, mert az odacsalogathatja a vadon élő állatokat! A kukákat pedig csak aznap készítsük a ház elé, amikor azok elszállításra kerülnek.

fotó: freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email