csatornapenzek

Május 15-től igényelhetik vissza az érdiek a csatornapénzt

csatornapenzek

Május 15-től igényelhetik vissza az érdiek a csatornapénzt

Évente 50-50 ezer forintot fizet vissza az önkormányzat, közműcsatlakozási hozzájárulás formájában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Május 15-től igényelhetik vissza az érdiek a csatornahozzájárulást. A 250 ezer forintot az önkormányzat 50-50 ezer forintos részletekben, öt év alatt fizeti majd vissza – többek közt ezt is tartalmazza az a rendelet, amit május 7-én fogadott el a képviselőtestület.

A visszatérítést közműcsatlakozási támogatás formájában kapják majd meg azok, akik igénylik és jogosultak is rá.

Mint emlékezetes, a 250 ezer forint a csatornázás önrésze volt. Az Érdi Csatornamű Vízgazdálkodási Társulat 2008-ban alakult, az ingatlantulajdonosok részvételével, akik 250 ezer forintos érdekeltségi hozzájárulást fizettek a társulatnak. Ez jelentette az önkormányzati önerőt a csatornaprogramban. A 250 ezret egy összegben, vagy részletekben fizették meg a lakosok (legtöbben OTP-lakástakarékot kötöttek).

Mint később kiderült, erre a lakossági önerőre nem volt szükség, hiszen a központi költségvetésből a projekt megkapta az önerő-támogatást. A társulat azonban a befizetéseket nem utalta vissza, hanem az érdekeltségi hozzájárulásokból beszedett pénz túlnyomó részét az úgynevezett B programra használta fel, jellemzően útépítésre, javításokra, a lakók megkérdezése nélkül.

A csatornázás időközben befejeződött, a társulat végrehajtotta feladatát, így megkezdődött a megszüntetésére irányuló elszámolási eljárás. Ez közel hat éve tart, és nem fejeződött még be.

Csőzik László még megválasztása idején ígéretet tett arra, hogy a csatornapénzt visszafizetik az ingatlantulajdonosoknak. Ebben nemcsak az jelentett nehézséget, hogy a társulat elszámolása még nem ért véget, hanem az is, hogy az elmúlt években jelentős elvonásokkal sújtotta a kormány Érdet: elvették a gépjárműadó-bevételt (ez egy ciklus alatt 2-2,5 milliárd forint elvonást jelent), szolidaritási hozzájárulást kell fizetni, és a soron kívüli támogatást (ami 700 millió forintot jelentett évente) szintén megszüntette a kormány.

Most viszont elkezdődik a csatornapénzek visszafizetése, igaz, támogatás formájában, ami nem automatikusan jár, hanem igénylésre adható.

Ki jogosult a csatornatámogatásra? A rendeletből idézünk:

Csatornatámogatásra jogosult az Érden lakóhellyel rendelkező, szennyvízelvezető hálózatra történő közműcsatlakozással érintett érdekeltségi egység tulajdonosa, aki az érdekeltségi egységet életvitelszerűen használja, és nyugdíjban, ellátásban, járadékban vagy egyéb járandóságban részesül, vagy a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az 570 ezer forintot. A csatornatámogatás kizárólag megvalósított házi szennyvízhálózatra tekintettel igényelhető. A csatornatámogatás ugyanazon érdekeltségi egységre csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a tulajdonosok, illetve az ingatlanban élő személyek és háztartások számától.

Fontos, hogy a jövedelemhatár megállapításakor nem az ingatlantulajdonos fizetéséről, hanem az egész háztartás egy főre eső jövedelméről van szó. Egy kétgyermekes család esetében például akkor éri el az egy főre eső nettó jövedelem az 570 ezer forintot, ha a szülők külön-külön nettó 1,140 millió forintot keresnek.

A csatornatámogatás mértéke természetesen csak annyi lehet, mint a befizetett érdekeltségi hozzájárulás összege.  Ebben az évben azok kapják meg az első 50 ezer forintot, akik a teljes 250 ezer forintos érdekeltségi hozzájárulást befizették annak idején. Akik kevesebbet fizettek, azok a következő években lépnek be a rendszerbe.

A befizetéseket a társulat igazolja, így az igényléshez nincs szükség arra, hogy előkeressük évtizedes csekkjeinket.

Képviselői felvetésre Csőzik László polgármester elmondta, hogy az igénylőlap kitöltése igen egyszerű, és ügyfélkapun is benyújtható. Az igényeket gyorsan elbírálják majd. Elmondta továbbá, hogy a társulat munkatársai segítőkészek, konstruktívak, az adatbázis hiánytalan és pontos, és aggálytalanul megállapítható, ki hány forintot fizetett be annak idején.

T. Mészáros András (Fidesz-KDNP) szerint a rendelet sok kérdésre nem ad választ: például mi történik azokkal, akik elköltöztek, vagy az elkövetkezendő években költöznek. Csőzik László elmondta: a rendszer rugalmas, de természetesen lehetnek olyan esetek, amikor a helyi rendeleten a finomítani kell, és ezeket a helyzeteket is megoldják majd.

„A rendelet kezeli a legtöbb ember problémáját” – hangsúlyozta a polgármester, megjegyezve: aki eladta időközben az ingatlanát, érvényesítette a vételárban a csatornázással járó értéktöbbletet. „Ezzel természetesen lehet vitatkozni, és a szabályozásba az emberek érdekében bármikor be lehet avatkozni. Nem azt fogom nézni, hogy ne fizessük ki a csatornapénzt, hanem azt, hogy lehet leginkább igazságot szolgáltatni” – húzta alá.

A rendeletet nem fogadták el az ellenzéki képviselők, kivéve Bács Istvánt, aki nemrég kilépett a Fidesz-KDNP-frakcióból. További érdekesség, hogy T. Mészáros András – aki a csatornázási program hosszú évei alatt regnáló polgármester volt – kiment a teremből és nem szavazott.

A rendeletet így is 11 igen szavazattal 5 ellenében megszavazták, május 15-én lép életbe, ettől az időponttól igényelhetik az 50 ezer forintos támogatást az érdiek.

Fotó: Kling József, Shutterstock

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email