erdi_terrorista_borito

Terrorcselekményre készült az érdi tini – videó

erdi_terrorista_borito

Terrorcselekményre készült az érdi tini – videó

Egy magyarországi mecsetet akart megtámadni a Kazincbarcikán elfogott tizenöt éves fiú.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Április 29-én egy külföldi partnerszolgálata értesítette a Terrorelhárítási Központot, hogy egy ismeretlen személy olyan bejegyzést tett közzé egy ismert videómegosztó oldalon, amiben egy Magyarország területén található mecset elleni támadásról esik szó – számol be az esetről a police.hu.

Mint írják, a TEK felderítői a jogszabályban biztosított eszközök és módszerek alkalmazásával pár óra alatt azonosították is a felhasználót, akiről kiderült, hogy egy tizenöt éves érdi fiú, aki néhány napja a TikTok-ra töltött fel olyan tartalmat, amiből az említett terrorista cselekmény szándékára lehetett következtetni.

A tragédiát megelőzendő, a TEK a rendőrséggel együttműködve egyrészt azonnal óvintézkedéseket tett a hazai vallási helyekkel, közösségekkel és intézményekkel kapcsolatban. Másrészt a szervezet műveleti egysége a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztályának nyomozóival közösen Kazincbarcikán elfogták a fiatalt.

Kiderült, épp a barátnőjéhez tartott a borsodi településre, akit szintén megfenyegetett, ezért a zaklatás miatt először a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon állították elő, majd a KR NNI fővárosi épületébe szállították, ahol terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A fiatalkorút a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi őrizetbe vette és kezdeményezte letartóztatását, amit az illetékes bíróság elrendelt.

A rendőrség tájékoztatása szerint a 15 éves érdi fiú közösségi platformjából egyértelműen látszott, hogy követője annak az ausztrál férfinak, aki néhány éve 51 embert ölt meg Új-Zélandon, amikor megtámadott két mecsetet.

A cikk hangsúlyozza, hogy az ifjúságnak érdemes észben tartania, hogy a különböző közösségi oldalakon tett könnyelmű kijelentéseknek akár súlyos, jogi következményei is lehetnek. Az internet nem felejt. Ami egyszer oda felkerül, az ott is marad, fogalmaznak.

Egyúttal felhívják a figyelmet arra is, hogy, akinek külső segítségre van szüksége pszichés problémái megoldásához, az keressen fel szakembert, vagy vegye fel a kapcsolatot valamelyik lelkisegély szolgálattal. Illetve ha valaki a környezetében észlel mentális problémával küzdő személyt, akkor azt jelezze a hatóságok felé.

Fotó: Freepik, police.hu

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email