gyermekvédelem

Érden zéró tolerancia érvényesül a gyermekek védelmében

gyermekvédelem

Érden zéró tolerancia érvényesül a gyermekek védelmében

Gyerekeket bántott a bölcsődei nevelő, azonnal kirúgták az érdi intézményből.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy szülő fordult az Indexhez, és mesélte el, hogy kisfiát bántották egy érdi bölcsődében. Az eset még tavaly novemberben történt, amely szerint egy kisfiút fejbe dobott, egy kislány száját pedig celluxszal leragasztotta egy kisgyermeknevelő az Érdi Polgármesteri Hivatalhoz tartozó Pöttöm Sziget Bölcsődében.

Az érdi önkormányzat hivatalos tájékoztatása szerint tavaly november 9-én a bölcsőde egyik gondozója megdobott egy gyereket vagy egy plüssel, vagy egy tenyérnyi méretű babzsákkal (a tárgyra az esemény tanúi eltérően emlékeznek). Az intézményvezető akkor éppen szabadságon volt, ezért csak november 13-án értesült az ügyről a többi gondozótól.

Az intézményvezető még aznap délelőtt vizsgálatot indított, meghallgatta a gondozónőket, és még hétfőn délelőtt tájékoztatta a Polgármesteri Hivatal Humán-Szolgáltatási Főosztály vezetőjét, illetve a szakterületért illetékes alpolgármestert, Tetlák Örsöt.

A esettel kapcsolatban megkérdeztük a Polgármesteri Hivatalt. A Városháza kommunikációs vezetője hangsúlyozta, hogy Érden zéró tolerancia van mindenkivel szemben, aki akár egy ujjal vagy egy plüssel bántóan lép fel egy gyerekkel szemben.

„Ebben az ügyben ezt az elvet érvényesítettük akkor, amikor a gyerekek közeléből a lehető leghamarabb eltávolítottuk a gondozót, majd mindenre kiterjedő vizsgálatot folytattunk le úgy bölcsődei, mint hivatali szinten. Minden rendelkezésünkre álló lehetőséget kihasználtunk, így a gyermekjóléti szolgálat felé bejelentést tettünk, a rendőrséghez fordultunk, amelynek következtében nyomozás indult, továbbá megalkottuk azokat az írásbeli belső szabályokat, amelyek rögzítik, hogy a jövőben hogyan kell a zéró toleranciát érvényesíteni minden ilyen esetben”

– mondta el az ÉrdMostnak László Ferenc.

A bántalmazó gondozó közalkalmazotti jogviszonyát azonnali hatállyal, november 13-án megszüntették. A többi gondozó figyelmeztetést kapott, amiért nem jelentették még aznap a történteket.

Vizsgálatok során derült ki, hogy ugyanez a dolgozó egy másik alkalommal celluxot ragasztott egy kislány szájára, amit egy másik gondozó rögtön eltávolított.

Az esetet követően az intézményvezető minden nap bejárt a csoportba, személyesen figyelte meg a gyerekeket, hogyan hatott rájuk az eset. November 20-án pedig teljes körű tájékoztatást tartott az ügyről az intézményvezető a szülőknek.

Természetesen nemcsak a kisfiú, a kislány szüleivel is egyeztetett az intézményvezető, ők azt közölték vele, hogy

az esetet elkövető gondozónő eltávolítása után és az ügyben tett további lépések, vizsgálatokat is figyelembe véve bizalmat szavaznak a bölcsődének, a többi gondozónak és az intézményvezetőnek.

A kisfiú egyik szülője viszont elégedetlen volt az ügy kezelésével, nézetkülönbségei támadtak az intézményvezetővel, ezért a polgármesterhez fordult. A polgármester a hivatal illetékes szakembereivel együtt 2024. február 10-én meghallgatta őt a polgármesteri irodában, ezt követően pedig elrendelte, hogy a Hivatal is vizsgálja meg alaposan az ügyet.

Ennek keretében bekérték az ügy összes dokumentumát és meghallgatták az intézményvezetőt is.

Az intézményvezető itt kifejtette, hogy a tettet elkövető gondozóra a két ügyet megelőzően nem volt panasz, legfeljebb annyit tudott róla, hogy az utóbbi időben magánéleti problémái voltak.

A polgármester 2024. április 16-án arra utasította az intézményvezetőt, hogy tökéletesítse az eljárásrendet, foglalja írásba a protokollt (mikor és hogyan kell a szülőket értesíteni, mit tegyenek a gondozók, ha ilyen esetet tapasztalnak, hogyan és milyen esetekben kell orvosi ellátást igénybe venni), azt a jövőben szigorúan tartassa be, illetve tisztázza az iratbetekintés, illetve a postai küldemények átvételére vonatkozó belső szabályokat szakjogász bevonásával 15 napon belül.

A szülőt meghallgatta a polgármester, panaszait a Hivatal kivizsgálta, azóta többször is kapott tájékoztatást. Hívták további egyeztetésre – mediálni akartak a hivatal szakemberei az intézményvezető és a szülő között –, de ezeken a szülő már nem kívánt részt venni, amit sajnálattal vettek tudomásul.

A hivatali vizsgálatot követően a kisfiú szülőjének rendelkezésére bocsátották a bölcsődei jegyzőkönyveket, továbbá részletes írásbeli tájékoztatást kapott a szóba jöhető összes jogorvoslati lehetőségről.

Az érintett kisfiút a szülő kérésére végül áthelyezték egy másik csoportba, de továbbra is az intézménybe jár.

Az önkormányzat úgy tudja, a hivatali bejelentés nyomán a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat már megkereste a szülőket. Információk szerint pedig rendőrségi nyomozás zajlik az ügyben, tanúkat is meghallgattak már.

A folyamatban lévő rendőrségi felderítés, büntetőeljárás elvezethet oda, hogy a novemberben elbocsátott gondozót végül a foglalkoztatástól törvényileg is eltiltják.

Kép: shutterstock / Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email