múzeumkert megújul

Több mint 150 millió forintot nyert Érd a múzeumkert felújítására

múzeumkert megújul

Több mint 150 millió forintot nyert Érd a múzeumkert felújítására

Több mint ezer növénnyel, új sétányokkal, öntözőrendszerrel gazdagodik a Magyar Földrajzi Múzeum kertje.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Testvérvárosunkkal, a szlovákiai Lévával együttműködve nyert pályázatot Érd a Magyar Földrajzi Múzeum kertjének teljes revitalizációjára. Csőzik László polgármester április 30-án számolt be az Érdmostnak a nyertes pályázatról, kiemelve: a sikert közösen érték el Érd testvérvárosával.

„Ez komoly beruházás lesz, átfogó felújításon esik át a múzeumkert” – hangsúlyozta a polgármester, aki megemlítette azt is: az Érdi Piknik kezdi kinőni ezt a helyszínt, ezért jövőre elköltöztetik olyan helyszínre, ahol a városlakókat nem zavarják majd a koncertek.

Ami a projekt nagyságát illeti, beszéljenek a számok: az összköltségvetés 1,39 millió euró, ebből 391 ezer euró Érdé, a fennmaradó összegből Léva kastélyparkját varázsolják majd újjá.

A projekt 80 százalékát közvetlenül uniós forrásból fedezi a két város. A 20 százalékos önerőből 15-öt biztosít a nemzeti önerő program, 5-öt pedig az önkormányzat ad hozzá.

A beruházás 2026 január 31-én zárul majd.

Mi valósul meg ez idő alatt Érden? A több mint 7000 négyzetméteres múzeumkertben 1078 m2 gyeprácsot, 1031 db új növényt telepítenek, 1332 m2 kavicságyas sétányt építenek ki, gazdaságosabb és környezetkímélőbb öntözési rendszert alakítanak ki (1 fúrt kúttal, illetve 16000 literes esővíztároló tartállyal), 122 db napelemet és digitális rekreációs megoldásokat is alkalmaznak majd.

A megújult múzeumkert értékeit, különleges növényvilágát és látnivalóit mobil applikáció segítségével bárki részletesen megismerheti majd, emellett környezetvédelmi előadásokon, lakossági fórumokon is bemutatják majd az alkalmazott megoldásokat.

Ahogy az érdi, úgy a lévai park természetközeli állapotát is helyreállítják majd. Mindkét helyszínen növekednek a zöldfelületek, javul a levegő minősége, és várhatóan nemcsak a helyi lakosság, hanem a turisták is előszeretettel látogatnak majd a két helyszínre.

A múzeumkert teljes megújítása nagyon nagy munka lesz: kutak fúrása, öntözőrendszeri és kertészeti munkák, kerti utak építése, burkolatjavítás, napelem telepítése – hogy csak a legfontosabbakat soroljuk. Több mint ezer növényt ültetnek majd el, hogy pár év múlva gyönyörködhessünk bennük.

Aki szeretné, részt vehet a közösségi tervezésben, növénynevelésben és -gondozásban is: a projekt keretein belül terveznek botanikai bemutató foglalkozásokat, növénygondozó műhelyeket, diákprogramokat, kulturális rendezvényeket. Interaktív webes alkalmazás is a látogatók rendelkezésére áll majd, ahol felfedezhetik a kert értékeit, különleges növényvilágát, no meg az itt élő rovarokat.

Az olvasók webes betekintést nyerhetnek majd a testvérváros parkjába is.

Fotó: Kling József

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email