hajlektalan

Eddig nem volt fagyhalál Érden

hajlektalan

Eddig nem volt fagyhalál Érden

Kiadták a vörös kódot, hogy minden hajléktalan azonnal meleg helyre juthasson. Körülnéztünk, mi a helyzet Érden.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A hirtelen beköszöntött hideg nekünk, akik reggelente jóllakottan lépnek ki meleg otthonukból, kellemetlen lehet, de azoknak, akik kint élnek az utcán, fedél nélkül, vagy fűtetlen, komfort nélküli viskókban, halálos fenyegetés.

Fontos, hogy ilyenkor fűtött helyiségben húzhassák ki a leghidegebb órákat a hajléktalanok. Ha a meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérséklet éjszakánként mínusz tíz fok alá esik, az emberi erőforrások minisztere  elrendeli a vörös kódot, ami hétfő este meg is történt.

Éjjeli menedékhely

Ez kötelezővé teszi a szociális intézmények számára a hajléktalan, illetve bajba jutott emberek befogadását, hogy mindenkinek legyen lehetősége fűtött heliségben aludni. Hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel a hajléktalanok, az már más kérdés. Kötelezni senkit sem lehet arra, hogy meleg helyre vonuljon.

Nagyon jó hír, hogy Érden ebben az esztendőben azok is bejöttek a hajléktalanszállóra, akik egyébként évek, évtizedek óta masszívan az utcán élnek, köszönhetően az intézményben dolgozók kitartó munkájának, figyelmének.

Ugyanakkor megjelentek más városokból idetévedt, Érden letelepedni kívánó hajléktalanok is, illetve olyan emberek, akik most kerültek az utcára. Ők fedél nélkül, padokon, bokrok tövében alszanak, és nem kívánnak bejönni a szállóra, legalábbis egyelőre – tudtuk meg Szabóné Vágó Katalintól, a hajléktalanellátás intézményvezető-helyettesétől.

Az arány még így is nagyon jó, mert csupán heten vannak az utcán éjjelente, pedig ez a szám tizenöt körüli szokott lenni. Krízisidőszakban nagyon figyelnek arra, hogy senki ne legyen kint, de erőszakkal nem lehet bevinni azt, aki az utcán szeretne éjszakázni.

Vörös kód ide vagy oda, az érdi hajléktalanszállón eddig is befogadtak mindenkit, aki kérte a felvételét, és várhatóan nem lesz szükség arra, hogy más intézmények kapuit is megnyissák. Ami fontos, hogy vörös kód idején a betérőtől nem kérnek sem bőrgyógyászati, sem tüdőszűrő leletet, ilyenkor beengednek éjszakára papírok nélkül is.

Az érkezőt ilyenkor az elkülönítőben helyezik el, ott alszik, és másnap már intézni tudja a felvételhez szükséges papírokat.

Ha mégis megtelne a szálló, a munkatársak a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatán keresztül tudnak tájékozódni, hogy hol van üres férőhely. Utóbbiak az ügyeletesek akkor is, amikor letelik az érdi utcai szolgálat munkaideje.

Az „utcások” hétköznap hat-hat órát töltenek odakint, bejárják az egész várost. Minden lehetséges helyet felkeresnek, még a Fundokliát is, mert a barlangban találtak arra utaló nyomokat, hogy egyesek itt húzzák meg magukat. Ezt követően két órában dokumentálják a látottakat, így minden ügy, eset visszakereshető.

Kora délután elindul az autó, viszi az élelmet és a pokrócokat a hajléktalanoknak

Rendszeresen visznek pokrócot és élelmet  a kint tartózkodó hajléktalanoknak. Gyorstésztát, amit forró vízzel fel lehet önteni, a szociális étkezésből megmaradt főzeléket, levest, és a Fészek egyesülettől kapott péksüteményeket. Ezeknek nagyon örülnek a hajléktalanok. Szükség esetén láz- és fájdalomcsillapítót is tudnak adni.

Érden nem hozott fagyhalált a tél. Más településeken sajnos volt rá példa

– mutatott rá Katalin.

Az éjjeli menedékhely előtere, itt tudnak este és reggel étkezni a hajléktalanok

Nem csak a fedél nélkül élőkre veszélyes ez a nagy hideg. Vannak, akik nem odakint, de nagyon rossz körülmények közt, komfort nélküli, fűtetlen épületben, viskóban laknak. Ezt nevezik rejtett hajléktalanságnak. Katalin szerint körülbelül öt ilyen ügyfelük van, őket a családsegítővel együttműködve segítik.

Térjünk vissza egy kicsit a szállóra. A 22 fő elszállásolására alkalmas, ingyenesen igénybe vehető éjjeli menedékhelyen jelenleg egy szabad férőhely van.  Szerencsére a férfi és a női átmeneti szálló – ami fizetős szolgáltatás – jelenleg csak félházzal üzemel, így azoknak, akik ugyan az éjjeli menedékhelyen alszanak, de dolgoznak vagy van egyéb rendszeres jövedelmük, felkínálják, hogy költözzenek át a fizetős részlegbe. Így a „fapadoson” felszabadulnak ágyak azoknak, akik tényleg teljesen nincstelenek.

A nappali melegedőben körülbelül tízen üldögéltek kedd délelőtt

Ők az éjszakát a menedékhelyen töltik, napközben pedig a nappali melegedőben lehetnek, ahol meleg ebédet is kapnak. Többen eljárnak dolgozni, vagy az utcán vannak ezekben az órákban.

Katalin és kollégái azon munkálkodnak, hogy mindenkinek legyen valamilyen rendszeres havi jövedelme. Van például olyan 63 éves ügyfelük, akinek sikerült portásként elhelyezkednie. Akinek már rossz az egészsége, annak a leszázalékoltatásban segítenek, vagy ha ez nem lehetséges, az aktív korúak járadékának igénylésében. Sok idősebb hajléktalant a nyugdíj intézésben támogatnak.

Konyha-étkező-nappali az átmeneti szálló férfi részlegén

Többen már nyugdíjasként kerültek az utcára, átdolgozott és tisztes évtizedek után. „Az érdi hajléktalanok jellemzően idős emberek, átlagéletkoruk eléri a 60 évet, és nagyon rossz az egészségi állapotuk. Van, aki nem tud felmászni az éjjeli menedék emeletes ágyára” – tette hozzá Katalin.

Jó hír, hogy hamarosan bővül a hajléktalanellátás: hónapokon belül tervezik az új férfi és női átmeneti szálló megnyitását a Topoly utcában. Ez a férőhelyek bővítésével is jár majd.

Az is nagyon jó hír, hogy a tervek szerint az átmeneti szálló jelenlegi helyén nyitnak majd egy női menedékhelyet. Erre várhatóan az év második felében kerülhet sor. Jelenleg a nők számára nincs Érden éjjeli menedékhely, ők csak az átmeneti szállót tudják igénybe venni, ami, mint fentebb írtuk, fizetős szolgáltatás.

Igény lenne a női éjjeli menedékhelyre is.

Szoba a női átmeneti szállón. Hamarosan ők is költöznek

Katalint arról is kérdeztük, hogy teltek az ünnepek és van-e  valami, amit örömmel fogadnának.

Mint elmondta, decemberben több programot is szerveztek a hajléktalanellátásban élőknek: kézműves foglalkozások, gitáros adventi beszélgetős műsor, koszorúkészítés, adventi gyertyagyújtás, szenteste pedig sütizés várta őket.

Amennyire a beérkezett adományok lehetővé tették, ajándékokat is kaptak a fedél nélkül élők. Főleg tartós élelmiszert, annak mindenki örült.

Hogy mire lenne szükségük az újévben? Pokrócra, ágyneműhuzatra, mosható paplanokra, párnákra. No meg meleg férficipőre és zoknira. Így „felvértezve”, az utcai szociális munkások figyelmétől kísérve már át tudják vészelni a telet az érdi hajléktalanok.

Ha segítségre szoruló embert lát, hívja az alábbi krízistelefonszámok valamelyikét:

Rendőrség (éjjel-nappal):112
Városrendészet (8-16h) és Polgárőrség (16-08h): 06-80-204-571
Utcai szolgálat (14 – 22h): 06-20-328-1009
Hajléktalanszálló (éjjel-nappal):06-20-336-8773
Menhely Diszpécser szolgálat 24 órában: 06-1-338-4186

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Városgazda munkatársai és a helyi tűzoltók megállás nélkül dolgoznak, hogy a lakosság

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email